INGEN SEIER:  I kveld ble den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes delt ut, og den gikk altså til franskmannen Jacques Audiard for filmen «Dheepan». Avbildet er Joachim Trier.  Foto: Sara Rüster
INGEN SEIER: I kveld ble den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes delt ut, og den gikk altså til franskmannen Jacques Audiard for filmen «Dheepan». Avbildet er Joachim Trier. Foto: Sara RüsterVis mer

Gullglipp for Joachim Trier i Cannes

Gullpalmen gikk til franske Jacques Audiard.

(Dagbladet): I kveld ble den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes delt ut, og den gikk altså til franskmannen Jacques Audiard for filmen «Dheepan», skriver Cannes filmfestival på Twitter

- Jeg er egentlig fornøyd. Dette er ikke et mesterverk av en film, men jeg har stor respekt for den. Filmen er vellaget, og Audiardi er en utrolig dyktig historieforteller, noe vi blant annet så i filmen hans «Profeten» fra 2009. Jeg krangler derfor ikke på valget som er blitt tatt, sier Dagbladets filmkritiker Inger Merete Hobbelstad. 

Blant dem som konkurrerte om den gjeve prisen var også den norske regissøeren Joachim Trier for «Louder Than Bombs», som hadde verdenspremiere i Cannes 17. mai.

- Det er jo 20 filmer i årets hovedkonkurranse, og rundt en tredjedel får pris. Det er altså bare toppfilmene som belønnes, så jeg synes det er helt rimelig. Interessen for Triers film har vært sånn midt på treet. Det er imidlertid ingen fiasko at han ikke går hjem med pris i kveld, sier Hobbelstad. 

Kunne blitt historisk Trier kunne altså blitt den første nordmannen noensinne til å vinne Gullpalmen for sin spillefilm, men seieren glapp altså til fordel for «Dheepan».

Da det først ble kjent at «Louder Than Bombs» skulle konkurrere om Gullpalmen, var regissøren først og fremst lettet. 

- Det hadde bygget seg opp voldsomme forventninger om at filmen skulle vises i hovedprogrammet, så da vi fikk beskjeden var det en enorm lettelse, sa Trier til Dagbladet. 

Som Triers øvrige filmer er «Louder Than Bombs» skrevet sammen med Eskil Vogt.

Regissøren fortalte tidligere at de to aldri begynner med en historie når de jobber fram et manus.

- Denne filmen begynte med et år med brainstorming. Manusene våre bygger ofte på bestemte erfaringer vi ønsker å skildre, og selv er jeg veldig glad i karakterdramaer.

Skuespillerne består blant andre av Jesse Eisenberg, kjent fra filmer som «Now You See Me» og Facebook-filmen «The Social Network». Også den irske «Vikings»-skuespilleren Gabriel Byrne og franske Isabelle Huppert, kjent fra «Amour» og «Valley of Love» er med.

VANT: Jacques Audiard stakk av med Gullpalmen i Cannes. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
VANT: Jacques Audiard stakk av med Gullpalmen i Cannes. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer