Gullgruve og fattiglus

KRISTIANSAND (Dagbladet): Festivalsjef Toffen Gunnufsen (40) styrer Norges største og mest suksessfulle musikkfestival. Men festivalen er den reine fattiglusa. - Gjelda har holdt på å drepe både meg og festivalen, sier Gunnufsen.

Quart-kaptein Toffen Gunnufsen har ikke noe behov for å holde igjen. Hans Phantom 25-speedbåt passerer 62 knop ute i Kristiansandsfjorden. En 300 hesters Mercury-motor sørger for at det ikke er en båt på fjorden som kan følge Toffen når han mener alvor med sitt leketøy.

Det er heller ikke en festival i Norge som følger Gunnufsens andre hjertebarn, Quartfestivalen. Likevel er festivalen en ren sinke når det gjelder penger. Gjeld, dårlig utnyttelse av inntekter og rike onkler preger festivalens økonomi.

Årelang gjeld

- Hvorfor gidder jeg dette? Jeg tenkte det etter fjorårets festival, forteller han. Nok en gang var det ikke penger i Quart-kassa da høsten kom. Nok en høst var det ikke penger til å lønne Toffen til rett tid.

- Det er vanvittig frustrerende å ikke ha penger til faxpapir og til mat. Men det har vært situasjonen for Quartfestivalen, sier han.

Quart satt med en gjeld på 5,8 millioner kroner etter festivalen i 1997. Før årets festival var gjelda fortsatt på 3,9 millioner kroner. Nedbetalingen har gått sakte, og det på tross av at festivalen solgte over 40 000 billetter både i '99 og i 2000.

Concept sitter på alt

En av hovedårsakene til dette er at Quart har satt bort all forretningsdrift til eksterne aktører. Den dårlige økonomien gjør at festivalen ikke klarer å ta seg av sine egne inntektskilder på egenhånd. Concept Communications sitter på alt sponsorsalg, mens to lokale forretningsmenn, Arild Buli og Trygve Eftestøl, tar seg av øl- og matsalg.

Mens Moldejazz allerede i fjor tjente over 10 millioner kroner på sponsorinntekter og øvrig forretningsdrift, sitter Quart i år igjen med kun 3 millioner kroner på det samme området.

Bare for moro

Buli og Eftestøl er de samme to som etter fallittårene '96 og '97 tok over Quartens gjeld. De er de to rike onklene - Buli er styreformann i Stiftelsen Quart, Eftestøl er styremedlem - som i praksis eier Quart. Den dagen Quart er en gjeldfri festival og kan overta sin egen forretningsdrift, vil Buli og Eftestøl tape inntekter de nå har.

- Vi har ikke engasjert oss i Quartfestivalen fordi vi skal tjene penger, men fordi vi synes det er moro, hevder Eftestøl, som bare i år regner med å tjene 800 000 kroner på ølsalget under festivalen. Han tror Quart vil være gjeldfrie etter årets festival, men er ikke helt sikker.

100 millioner kroner

Quartfestivalen har solgt over 50 000 billetter til årets festival. Det gir billettinntekter på 17 millioner kroner.

For næringslivet i Kristiansand er Quart en gullgruve. Fædrelandsvennen kunne tidligere denne uka fortelle at festivaldeltakere budsjetterer med minst 6 000 kroner på en Quart-uke, inkludert billetter, mat, drikke og opphold. Ganger man dette med 15 000 festivalpublikummere, i tillegg til de 1 850 som er akreditert, viser regnestykket at årets Quartfestival gir en meromsetning på 100 millioner kroner. Og likevel tom Quart-kasse.

- Det er helt latterlig. I fjor satt vi igjen med en halv million etter festivalen. Det er jo nada med tanke på så stor som festivalen har blitt, sier Gunnufsen. Som vet at noe må skje nå.

- Før årets festival sa jeg at, hvis det ikke skjer noe i år med økonomien, så gir jeg opp. Nå må vi komme videre. Gjelda er et åk som vi må bli kvitt. Vi kan ikke lenger gå og sutte på labben og være blakke hver høst. Jeg håper vi går med tre millioner i overskudd i år. Da blir vi kvitt mesteparten av gjelda. Forhåpentligvis kan vi ansette to personer, en på administrasjon og en på økonomi, i løpet av høsten, fastslår en evig optimistisk Toffen.

EKSTASE: Quart-festivalen er en musikalsk og publikumsmessig knallsuksess. Men festivalen greier ikke å tjene penger. Dette bildet er fra gårsdagens Bob Hund-konsert.