«Gullkalven» satte prisrekord

Damien Hirst solgte kunst for 727 mill. kroner.

(Dagbladet.no): Mandag valgte den britiske kunstneren Damien Hirst å omgå galleriet og selv selge arbeidene sine gjennom auksjonshuset Sotheby\'s i London.

Første halvdel gikk under hammeren i går, resten skal auksjoneres bort i dag.

Med unntak av to arbeider ble alt i mandagens bolk solgt, og totalsummen overgikk det totale estimatet med 8,2 millioner pund (84,5 millioner kroner), skriver The Wall Street Journal.

- Jeg tror markedet er større enn noen forestiller seg... Framtida ser lys ut for alle, sa Damien Hirst, som ikke var tilstede under salget fordi han synes det var «for stressende», til Financial Times i etterkant.


Hirst slo også sin egen rekord for et enkeltverk da den formaldehyd-preserverte oksekalven med gullhorn, «The Golden Calf», ble solgt over telefon for 10,3 millioner pund, eller i overkant av 106 millioner norske kroner. Den forrige rekorden sto medisinkabinettet «Lullaby Spring» for, det gikk for 9,5 millioner pund (98 mill. kroner) i juni i fjor.

Utfallet av auksjonen understreker Hirsts tidligere påstand om at kunstsamlere heller vil by på verkene hans enn å kjøpe det gjennom forhandlere. 


- Dette er en veldig demokratisk måte å selge kunst på, og det føles som et naturlig steg for samtidskunsten, sa Hirst da han ble intervjuet av The Daily Telegraph for noen uker siden.

Hirsts grep har blitt omtalt som dristig fordi ingen levende kunstner har gjort det før, og dersom auksjonen hadde gått dårlig kunne det bidratt til å svekke kjøpernes tro på markedet for moderne kunst.

NOE FOR HYBELEN? Den formaldehyd-preserverte gullkalven i all sin prakt. Damien Hirst satte ny personlig salgsrekord med dette verket. Foto: SCANPIX
NOE FOR HYBELEN? Den formaldehyd-preserverte gullkalven i all sin prakt. Damien Hirst satte ny personlig salgsrekord med dette verket. Foto: SCANPIX Vis mer

Men frykten viste seg altså å være ubegrunnet.


«The Kingdom», en tigerhai preservert i en svart ståltank, førte til budkrig og solgte til slutt for 9,5 millioner pund, godt over den opprinnelige antydningen på seks millioner pund. Minst tre verk solgte for over fem millioner pund og 18 for over én million pund.

Finansavisa The Wall Street Journal tolker salgets suksess i disse dårlige økonomiske tider som et bevis på at kunstmarkedet er mer motstandsdyktig enn andre markeder.

Sotheby\'s har reklamert godt for salget på forhånd, på flere kontinenter. Ifølge auksjonshuset har minst 21 096 mennesker vært innom for å se på varene i løpet av de siste par ukene, og mandag kveld var 650 mennesker på plass i auksjonssalen.

Auksjonen fortsetter i dag, og Sotheby\'s forventer å selge Hirst-kunst for ytterligere 25-36 millioner pund (258-371 mill. kroner).

«Gullkalven» satte prisrekord
KUNSTNEREN: Damien Hirst foran et av kunstverkene som selges gjennom auksjonshuset Sotheby\'s i London. Auksjonen gikk over all forventning mandag og fortsetter i dag.