Gullmåne til norsk kortfilm

Nina F. Grünfeld hentet hjem førsteprisen fra kortfilmfestivalen Luna de Valencia de Oro. Det ble én million pesetas og gullmåne til en ferierende Grünfeld.

- Jeg fikk nyheten mens vi var på Sørlandet. Det kommer 50 000 kroner i posten, og statuetten fikk jeg i dag, smiler Nina F. Grünfeld.

Helsekroner sponset

Kortfilmen «Mellom min mors ben» handler om 13-årige Erling som er på vei til sin første Kalvøya-festival når mors fødselsrier setter inn. Mor er svært opphengt i alt som er alternativt, krystaller, røkelse, mantraer og naturlige fødsler, blant mye annet rart. Erling må pent overvære fødselen og får en ny dose livserfaring.

- Jeg skrev manus for mange år siden og la det i skrivebordsskuffen. En serie tilfeldigheter gjorde at det havnet hos Statens helsetilsyn. De ble interessert og ville bruke filmen i en opplysningskampanje om seksualitet, rettet mot unge gutter. Slik løste finansieringen seg, sier Nina fornøyd.

Hun begynte innspillingen av filmen tre uker før datteren Paula ble født.

- Det siste møtet om filmen hadde jeg to timer før vannet gikk. Det er ikke å anbefale, ler Nina, og stryker Paula (17 md.) over håret.

Big in Spain

Det er ikke første gang Nina F. Grünfeld får filmpris fra Spania.

- Dette er den andre. Jeg har lurt på hvorfor de liker filmene mine og har kommet til at det kanskje er fordi de kvinnene jeg skildrer, er litt i slekt med Almodsvars kvinner. De er litt «over the top».

Hun har også en forklaring på hvorfor norske kortfilmer gjør det så skarpt i utlandet for tida.

- Humor og ironi har vært mye brukt i kortfilm og reklamefilm, som også gjør det bra utenlands. Dersom man er unik i sin egen kultur, blir man kanskje litt universell, antyder Grünfeld.

Langfilmplaner

Nå er hun svanger med en langfilm, som har fått utviklingsstøtte fra Filminstituttet. Produsenten heter John M. Jacobsen og har flere filmsuksesser på merittlista.

- Arbeidstittelen er «Agniezka», og det handler om en polsk kvinne i Norge på 70-tallet. Det er en komedie, en litt satirisk behandling av et skjebnedrama i lys av 70-tallsfeminismen. Veldig spennende, reklamerer Nina, som skal ha ansvaret for regi og manus.

- Vi har ikke finansieringen i orden, og jeg er realist. Det er ikke sikkert den slipper gjennom nåløyet, føyer hun til, og titter fornøyd på den blanke gullmånen fra Valencia.

MÅNELYST: Gullmånen fra Valencia er Nina F. Grünfelds andre spanske filmpris.