Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gullpalmen til belgiske regissører

De belgiske filmregissørene Luc og Jean-Pierre Dardenne ble søndag kveld tildelt Gullpalmen ved Filmfestivalen i Cannes for filmen «Rosetta».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 18 år gamle belgiske skuespilleren Emilie Dequenne ble tildelt prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i samme film, som handler om en arbeidsledig ung kvinne på jakt etter jobb og et bedre liv.

Dequenne deler prisen med den franske skuespilleren Severine Caneele, som spilte i filmen «L'Humanite». Den franske skuespilleren Emmanuel Schotte fikk prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle i denne filmen, som handler om en politimann som tynges ned av sine medmenneskers synder.

Den spanske regissøren Pedro Almodovar fikk prisen for beste regissør for sin film «Alt om min mor». Filmen handler om en kvinne som mister sin sønn i en bilulykke, og i likhet med de fleste av Almodovars til nå 13 filmer er den befolket med et fargerikt persongalleri av transvestitter, gravide nonner, lesbiske skuespillere, stoffmisbrukere etc.

Den kinesiske filmregissøren Chen Kaige ble tildelt prisen for beste kunstneriske bidrag for filmen «Keiseren og attentatmannen». I likhet med mange av Chens tidligere prisbelønte filmer har også denne den kinesiske skuespilleren Gong Li i en av hovedrollene. Filmen henter sin handling fra rundt 300 år før vår tidsregning, og handler om kongen av Qins forsøk på å samle Kina til ett rike og bli landets første keiser.

Prisen Det gylne kamera gikk til den indiske regissøren Murali Nair for filmen «Marana Simhasanam» («Dødens trone»). Denne filmen handler om en fattig arbeider i delstaten Kerala som blir misbrukt i indisk valgkamp.

(NTB)