Gullpalmen til «Det hvite båndet»

Østerrikeren Michael Haneke fikk den gjeveste prisen i Cannes.

GULLPALME: Den østerrikske regissøren Michael Haneke vant Gullpalmen for sin film Det hvite båndet. Foto: AFP/SCANPIX
GULLPALME: Den østerrikske regissøren Michael Haneke vant Gullpalmen for sin film Det hvite båndet. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

|||  Østerrikeren Michael Haneke stakk av med årets Gullpalme da filmfestivalen i Cannes? gjeveste pris ble delt ut søndag.

I «Das weisse Band» (Det hvite båndet) fordyper 67-åringen seg i nazismens utspring gjennom en fremstilling av en skole i Tyskland på begynnelsen av forrige århundre.

Dette er ikke første gangen Haneke beæres i den prestisjetunge utdelingen. I 2001 mottok han juryens hovedpris for «Pianolærerinnen», mens han i 2005 ble kåret til årets filmregissør for «Skjult».

I år var det franskmannen Jacques Audiard som fikk juryprisen for filmen «A Propeth», en beskrivelse av en kriminell franskarabisk unggutts møysommelige klatring oppover i fengselshierarkiet.

Prisen for beste mannlige skuespiller gikk til Cristoph Waltz for rollen som SS-offiser i Quentin Tarantinos «Inglorious Basterds», mens Charlotte Gainsbourg ble beste skuespillerinne for innsatsen i Lars von Triers kontroversielle «Antichrist».

(NTB)