Den svenske regissøren Ruben Östlunds film «The Square» vant årets Gullpalme i Cannes. Foto: NTB Scanpix
Den svenske regissøren Ruben Östlunds film «The Square» vant årets Gullpalme i Cannes. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gullpalmen til svensk film. Det har ikke skjedd på 66 år

Den svenske regissøren Ruben Östlunds film «The Square» vant årets Gullpalme i Cannes.

Totalt 19 filmer var med i konkurransen om den høythengende prisen. Den ble delt ut under en prangende seremoni i byen på den franske Rivieraen, med den italienske skuespilleren Monica Bellucci som vertinne.

Filmen var en av favorittene før prisutdelingen, sammen med franske «120 BPM», ukrainske «A gentle creature» og russiske «Loveless»

Det er 66 år siden forrige gang en svensk regissør vant den prestisjetunge prisen, da den gikk til Alf Sjöberg, skriver Aftonbladet.

At den svenske satiren «The Square» skulle ha mulighet til å hente hjem den gjeveste prisen, ble tydelig etter at russiske Andrej Zvjagintsevs «Loveless» ble tildelt juryens pris.

I forkant av prisutdelingseremonien sa juryens president, den franske filmskaperen Pedro Almodóvar, at diskusjonene denne gangen gikk «svært raskt» unna. Blant de øvrige jurymedlemmene var de amerikanske skuespillerne Will Smith og Jessica Chastain.

Sofia Coppola ble tidligere på kvelden hedret som beste regissør. Coppola fikk prisen for borgerkrigsdramaet «The Beguiled».

Prisene for beste kvinnelige og mannlige skuespiller gikk til henholdsvis tyske Diane Kruger og amerikanske Joaquin Phoenix.

(NTB)