Gullpalmen til «The son's room»

Den italienske filmen «The Son's Room» av regissøren Nanni Moretti vant årets Gullpalme i Cannes.

Filmen handler om en psykiater som forsøker å komme over tapet av sønnen sin i en dykkeulykke. Det er fjerde gang en av Morettis filmer har vært nominert til Gullpalmen i hans 30 år lange karriere.

Det er imidlertid første gang siden 1978 at Italia har gått helt til topps under Europas fremste filmkonkurranse.

Pianistinne

Men filmen «La Pianiste» (»Pianistinnen») av den østerrikske regissøren Michael Haneke ble også varmt mottatt av juryen ledet av Liv Ullmann. I tillegg til at filmen fikk juryens hovedpris, ble de to franske skuespillerne Benoit Magimel og Isabelle Huppert belønnet med priser for henholdsvis beste mannlige og kvinnelige skuespill for sine prestasjoner i filmen.

- Jeg takker Bach, Schubert og Mozart for prisen, sa Huppert i sin takketale.

«Pianistinnen» handler om forholdet mellom en seksuelt pervertert pianolærer og en av hennes elever.

David Lynch delte prisen for beste regissør med en annen amerikaner, Joel Coen. Lynch fikk prisen for «Mulholland Drive», mens Coen fikk prisen for «The Man Who Wasn't There».

Ingen pris til Kidman

De store taperne på den 54. filmfestivalen var Hollywood-filmene «Shrek» og «Moulin Rouge», sistnevnte med Nicole Kidman og Ewan McGregor i hovedrollene. Ingen av dem fikk priser under årets festival.

Overraskelse

Festivalens store overraskelse var Bosnias første deltaker i Cannes-festivalen. Danis Tanovics «No Man's Land» (»Ingenmannsland») fikk pris for beste filmmanuskript. Lavbudsjettfilmen, som er Tanovics debut, er en satire om krigen i Bosnia, fortalt gjennom en bosnisk og en serbisk soldats skjebne, fanget i skyttergravene mellom frontene. Filmen fikk stående ovasjoner da den ble vist.

En rekke asiatiske filmer ble vist på årets festival, men bare en kunne dra hjem med pris.

Den tekniske prisen gikk nemlig til Du Tuu-Chih for lydarbeidet på de to filmene «Millennium Mumbo» og «What Time is it There?»

Ingen av de 23 filmene på årets festival fikk enstemmig ros fra kritikerne, og det er godt mulig at Liv Ullmann må regne med kritikk for juryens valg.

- Det viktigste er ikke å kunne si at «denne filmen er best», men å velge en film som taler til meg, som er laget med innlevelse, som representerer noe stort, sa Ullmann om hva som ville være avgjørende for utvelgelsen.

(NTB)

BEST: Franske Isabelle Huppert fikk prisen for beste skuespiller for innsatsen i "Pianisten".Foto: SCANPIX/REUTERS
VINNER: Italienske Laura Morante spiller hovedrollen i "The Son's Room" ("La Stanza del Figlio") som vant Gullpalmen i Cannes. Foto: SCANPIX