Anmeldelse: «Jeg, Daniel Blake»

Gullpalmevinneren går i strupen på det konservative Storbritannia

Ken Loachs «Jeg, Daniel Blake» er en sint, velspilt og brennaktuell hyllest til britiske arbeiderklasseverdier.

TERNINGKAST FEM: Både Hayley Squires (Katie) og Dave Johns (Dan) storspiller i Ken Loachs «Jeg, Daniel Blake», skriver Dagbladets anmelder.
TERNINGKAST FEM: Både Hayley Squires (Katie) og Dave Johns (Dan) storspiller i Ken Loachs «Jeg, Daniel Blake», skriver Dagbladets anmelder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Beslutningen om å gi Gullpalmen for 2016 til Ken Loachs «Jeg, Daniel Blake» ble nærmest umiddelbart oppfattet som et politisk statement på vegne av Cannes-juryen, med det resultat at det ble skapt et inntrykk av at filmen ikke hadde stort annet å by på enn et viktig budskap. Og rett skal være rett: Hvis man ikke sympatiserer med Loachs grunnleggende standpunkt om at det er samfunnets oppgave å tilby sine innbyggere muligheten til å leve et anstendig liv, er det sannsynligvis vanskelig å sette pris på hans nye film.

Kynisme«Jeg, Daniel Blake»s kritikk av nyliberalisme, New Public Management og et konservativt Storbritannia som beveger seg i retning av større ulikhet og større klasseskiller, er nemlig ingenting om ikke tydelig. Ledet an av komiker Dave Johns i rollen som tømreren Dan, som blir sykmeldt etter et hjerteanfall og går seg bort i en byråkratisk labyrint full av blindveier, er dette en hyllest til britiske arbeiderklasseverdier som på mange måter synes å tilhøre en annen tid.

Det gjør imidlertid også det britiske samfunnet etter Brexit og årevis med destruktiv strid innad Labour, så om filmens beskrivelser av velferdssystemet som en kynisk maskin som sluker mennesker og spytter ut profitt framstår som science fiction sett med norske øyne, er det bare fordi de samme kreftene enn så lenge har blitt holdt i sjakk her hjemme. Alt tyder på at virkeligheten Loach skildrer bare kommer til å bli mer gjenkjennelig i årene som kommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer