Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gulp, du kan bli Donald-forfatter!

Egmont Serieforlaget AS og Dagbladet.no inviterer deg til å sende inn dine Donald-manus. Tjo bing, dette kan bli sommeren du aldri glemmer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du klarer å pønske ut en artig Donald-idé, og sender den til [email protected], kan det hende at nettopp din historie blir tegnet og gitt ut i Donald Duck & Co.

I samarbeid med Egmont Serieforlaget AS, utlyser Dagbladet.no den helsprøe Donald-konkurransen. Alt du trenger er en ellevill idé og en god Andebypenn. Les tips i faktaboksen til høyre, og send inn ditt Donald-manus innen 1. august!

Vinneren vil få sitt manus profesjonelt vurdert av Donald-redaksjonen med tanke på utgivelse, og et årsabonnement på Donald Duck & Co. 2. til 5. plassen får boka «De første årgangene».

Kvakk, kvakk og dobbelt kvakk!

Olaf, Dole og Doffen

Olaf Solstrand (20) skjøt gullfuglen da han satt og leste et Donaldblad mens han lurte på hva han skulle bruke framtida til. Han hadde alltid vært glad i å skrive, og elsket gjengen i Andeby fra han lærte å lese.

Så ringte han til Serieforlaget før å høre hva som skulle til for å skrive Donaldhistorier.

TIPS TIL MANUS-SKRIVING

Et ferdig manus går gjennom flere stadier:

1. Idé.
Dette er en kort beskrivelse av historien, der det fremgår hvem som er hovedpersonen, og hvorfor han gjør det han gjør i historien.

2. Synopsis.
Her fortelles det hva som skjer gjennom historien, hendelse for hendelse i riktig rekkefølge, og hvordan hovedpersonen(e) reagerer på hendelsene.
Synopsis kan være delt inn i sider, slik de er tenkt i den ferdige tegneserien, men dette er ikke nødvendig.

3. Manus.
Manus inneholder beskrivelse av hver enkelt rute, med miljø, hvem som er med, hvordan de ter seg, og replikkene til boblene.

Velg selv om du vil levere en god idé, et synopsis, eller et fullt gjennomarbeidet manus.

- Det kom en tjukk manual i posten, og jeg skrev et manus. Det ble så godt mottatt at det ble videresendt til den sentrale serieredaksjonen. Det første manuset ble refusert, men de ville gjerne ha mer fra meg, sier Solstrand til Dagbladet.no.

Idejakt

Han jakter hele tida på idéer til nye manus, og en natt i oktober 2001 lå han og tenkte at det var litt morsomt at B-gjengen sliter kraftig med å komme inn i pengebingen til Onkel Skrue, mens Donald spaserer rett inn.

Så hva ville skje hvis man puttet B-gjengen inni Donald? Gisp!

- Jeg sendte inn idéen samme morgen. Den ble godt mottatt, og i november fikk jeg beskjed om at de ville ha den. Resultatet ble historien «Donald for en dag», som står på trykk i denne ukas Donald Duck & Co. Nå har han fått antatt to historier til, han jobber med historie nummer fire, og skal snart begynne på den femte. Puh!

- Folk synes det er stort, og historiene er blitt utrolig godt mottatt. Det er kjempeoppturer hele tida. Den andre Donald-historien jeg har fått antatt blir tegnet av Romano Scarpa. Han er en av «The Grand Old Men», og har jobbet med Donald siden 1953. Scarpa er den største som er i live i dag, og det gikk et iskaldt gufs nedover ryggen min da jeg hørte at han skulle tegne historien min, sier Solstrand.

Tips

Han har følgende tips til Donaldister som vil prøve seg som manusforfattere:

  • Skriv en historie du selv synes er bra. Hvis du blir misfornøyd, begynn helt på nytt.
  • Ta kontakt med venner og bekjente og hør hva de synes.
  • Gjør god research. Da Solstrand skulle skrive en historie om at Onkel Skrue ville bygge en motorvei som kom til å ødelegge et fuglereservat, ringte han Norsk Ornitologisk Forening for å få navnet på en utrydningstruet småfugl.
  • Ta leserne på alvor, og ikke gjør narr av dem.

Send inn ditt Donald-manus til [email protected], og bli med på sommerens store konkurransen.

Olaf Solstrand kommer på nettmøte hos Dagbladet.no. Hvordan var det å få den første historien på trykk? Hvem er favorittfiguren hans? Og har han kanskje noen tips til deg? Send inn ditt spørsmål nå.

BLI MED: Donald vil ha nye oppdrag, og ser gjerne at akkurat du bestemmer hva han skal gjøre. <a href=mailto:[email protected]>Send inn</a> ditt Donaldmanus innen 1. august.
DONALDIST: 20 år gamle Olaf Solstrand har gitt ut en Donaldhistorie, og har fire andre på vei. Les hans beste tips, og møt ham på Dagbladet.no i morgen.