Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gult kort til Ukraina

Alle varsellamper blinker i Kiev. Krisa skyldes at en minister har gått av, og peker mot korrupsjon og kamerat-økonomi helt til toppen av det ukrainske systemet.

PAKKET INN I FLAGGET : Feirer dagen for nasjonal enhet 22. januar. Men når det gjelder korrupsjon er det lite å feire i Ukraina. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/Scanpix
PAKKET INN I FLAGGET : Feirer dagen for nasjonal enhet 22. januar. Men når det gjelder korrupsjon er det lite å feire i Ukraina. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/Scanpix Vis mer
Kommentar

DENNE UKA sa den ukrainske ministeren for økonomisk utvikling og handel, Aivaras Abromavicius, opp, med brask og bram. Han fikk etter hvert muskuløs støtte av sjefen for Det internasjonale pengefondet Christine Lagarde, Ukrainas viktigste kreditor.

- Hvis beskyldningene han (Abromavicius) kommer med i sin avskjed er riktige, så er det åpenbart en indikasjon på at anti-korrupsjons tiltakene fra regjeringens side ennå ikke virker tilfredstillende, sier Lagarde til internasjonale nyhetsbyråer.

Det er sterke ord, særlig med tanke på at nettopp IMF er de som skal godkjenne nye, helt nødvendige, lån til Ukraina. Men så var beskyldningene Abromavicius kom med en politisk brannfakkel av de skjeldne:

- Mitt mannskap og jeg har ikke noe ønske om å dekke over åpen korrupsjon, eller løpeguttene til dem som vil etablere kontroll over statlige fond på den gamle måten. Disse menneskene har navn. Og ett av disse navnene skal jeg nevne. Det er Igor Kononenko, sa Abromavicius.

DERMED VAR brannfakkelen kastet, og president Petro Porosjenkos politiske hus sto i brann. Igor Kononenko er nemlig ingen hvem som helst. Han er nestleder for parlamentarikergruppa til Porosjenko, han beskrives av journalister og liberalere som Porosjenko-regimets «grå kardinal», og han er på mange måter Porosjenkos nestkommanderende. Ifølge Abromavicius prøvde Kononenko å innsette sin egen viseminister i Abromavicius departement, med ansvar for det statlige oljeselskapet Neftogaz og andre statlige selskaper.

Det er disse selskapene som gjennom Ukrainas korte historie som selstendig stat systematisk har blitt melket for midler i den korrupte, oligarkiske kamerat-kapitalismen fra da president Leonid Kutsjma sjokk-privatiserte økonomien på 1990-tallet. I Russland er det nettopp kontroll over statlige selskaper som har gjort mange av president Putins nærmeste menn til mangemilliardærer. Den grunnleggende kontrakten mellom Ukraina og EU er at denne onde sirkelen av korrupsjon brytes. Det er den viktigste forutsetningen for den modernisering EU krever for å støtte Ukraina økonomisk.

MEN HVA HVIS Kononenko ikke bare er Porosjenko-regimets «grå kardinal», men også dets «onde ånd», som svever over det politiske landskapet, putter penger i lommene på sine egne, og stikker kjepper i hjulene for virkelig modernisering? Betyr det at Porosjenko ikke er noe bedre enn sine forgjengere? At han likevel ikke er villig til å ta et oppgjør med korrupsjonskulturen, der det å ha sentrale politiske verv har vært blandet med store forventninger til personlig rikdom?

DET VAR STORE forventninger om en ny tid som bar fram revolusjonen i Ukraina for to år siden. Det gamle regimets mann, den russisk-vennlige Viktor Janukovitsj, var den mest åpenlyse eksponenten for den gjennomkorrupte kamerat-kapitalismen som hadde vokst fram i Ukraina. Abromavicius er den fjerde «moderniserings-ministeren» i Porosjenkos regime som sier opp. Men kanskje forlater heller ikke han stillingen sin?

President Petro Porosjenko har etter oppsigelsen hatt et flere timer langt møte med Abromavicius, og prøvd å overtale ham til å bli. Han har innkaldt sentrale ambassadører i Kiev til møte, for å forsikre landets kreditorer om at ting ikke er så ille som Abromavicius sier.

For Porosjenko er det viktig å stanse den brannen som Abromavicius oppsigelse har startet. Kan han gjøre det uten å distansere seg fra Kononenko? Porosjenko er stadig under kritikk for at han ikke har kvittet seg med statsadvokaten Viktor Shokin. Han har ennå ikke arrestert noen senrale personer, og ikke demonstrert noen initiativer i kampen mot korrupsjon. Tar Porosjenko korrupsjon på alvor? Det er skjebnetid for Ukraina. Enda en gang.