Gunhild Stordalen nominert til «Årets navn»:

Gunhild Stordalen: - Jeg vil ikke komme med pekefingeren i julen

Men hun blir glad hvis ribbeelskere velger frittgående, glade griser. 

BRENNER FOR BÆREKRAFT: Gunhild Stordalen er nominert for sitt arbeid med EAT, og for sin åpenhet om sykdommen diffus kutan systemisk sklerose. FOTO: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BRENNER FOR BÆREKRAFT: Gunhild Stordalen er nominert for sitt arbeid med EAT, og for sin åpenhet om sykdommen diffus kutan systemisk sklerose. FOTO: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I løpet av desember skal Dagbladet kåre «Årets navn» i Norge, og hvem som vinner får leserne være med på å bestemme.

Blant de nominerte er Gunhild Stordalen. Hun er nominert for sitt arbeid med EAT, og for sin åpenhet om sykdommen diffus kutan systemisk sklerose.

- EAT er det som holder meg gående og får meg ut av sengen hver dag. For meg har det vært utrolig viktig å ha noe større å jobbe for, og jeg får masse ny energi av menneskene jeg jobber med og resultatene vi skaper sammen, skriver Stordalen i en e-post til Dagbladet.

Hun legger til at det kom som en veldig hyggelig overraskelse at hun nå er nominert til «Årets navn».

Aldri slutte å tro

- Behandlingen du fikk i Nederland er nå tilgjengelig på Rikshospitalet, mye takket være deg. Hva tenker du om det?

- Det sier mye om at vi aldri må slutte å tro på at forskning og vitenskap fører verden fremover. Det som var utenkelig i går, kan være tilgjengelig i morgen, sier Stordalen.

I sommer gikk hun gjennom sin andre runde med behandling for diffus kutan systemisk sklerose, med cellegift og stamcellestøtte. Etter dette har hun kommet sterkt tilbake, men Stordalen vet foreløpig ikke om effekten vil vedvare.

Betyr mye

Siden hun lever med usikkerhet, har det vært viktig for henne å ha noe som er større enn seg selv å tenke på. Det å jobbe med Eat har hjulpet henne.

- For meg handler det om å bruke tid og energi på utfordringene jeg kan gjøre noe med, og starte med de løsningene som allerede finnes. Det er derfor det betyr mye å jobbe med mat. Skal vi løse vår tids største utfordringer, må verden produsere og servere sunnere og mer bærekraftig mat. Det er ikke noe som må skje i 2030 eller 2050. Vi kan, og må starte allerede i dag, sier Stordalen.

PÅ DYRSKUN: I sommer holdt Gunhild Stordalen og EAT matfaglig seminar på handels- og landbruksmessa «Dyrsku'n» i Seljord. Her er Petter og Gunhild Stordalen bak scenen etter at hun hadde holdt sin tale.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ DYRSKUN: I sommer holdt Gunhild Stordalen og EAT matfaglig seminar på handels- og landbruksmessa «Dyrsku'n» i Seljord. Her er Petter og Gunhild Stordalen bak scenen etter at hun hadde holdt sin tale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I disse dager hun på en liten EAT-turné i USA, for å møte nye folk og potensielle samarbeidspartnere. Blant annet har hun snakket med TEDMED i California.

Både Stordalen og EAT-teamet jobber iherdig i desember, men nå ser hun frem til å lade batteriene med familien, før de bretter opp ermene igjen etter nyttår.

Frittgående, glade griser

BEHANDLING: Maureen Brodrick fikk behandling mot systemisk sklerose i Nederland. Behandlingen er foreløpig ikke godkjent, men har gitt Maureen et bedre liv hjemme i Redcar nord i England. Dette er samme syksom Gunnhild Stordalen lider av. Video: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Selv om Stordalen er opptatt av bærekraftig matproduksjon og forbruk, er hun ikke moralist når det kommer til jula.

- Jeg pleier å si at det viktigste ikke er hva man gjør mellom jul og nyttår, men hva man gjør mellom nyttår og jul. Derfor er jeg mer opptatt av å få til varige forandringer i hverdagen fremfor å komme med pekefingeren midt i høytiden. Så blir jeg selvsagt glad for at stadig flere ribbeelskere velger frittgående, glade griser. Og at de ikke glemmer de gode, norske rotgrønnsakene, sier Stordalen.

Hun forteller at hele året har vært fantastisk for EAT, og at det er vanskelig å si hva som er den største opplevelsen med organisasjonen dette året. Men hun trekker frem at EAT-forumet i Stockholm, og EATx under FNs generalforsamling i New York var stort.

- Det viktigste vi har gjort er allikevel å få på plass konkrete programmer og partnerskap innen forskning, politikk og innovasjon. Sammenhengen mellom mat, helse og bærekraft har ikke bare har fått økt oppmerksomhet, men har kommet på agendaen blant forskere, politikere og næringslivsledere verden over. Vi er en del av en større bevegelse, sier hun.

- Har allerede de fleste løsningene

Stordalen legger til at det er enkelt å sette fingeren på hva som er galt med mat og matsystemet. Men hun er like engasjert i mulighetene det kan gi - både for enkeltmennesker, miljøet og for en bærekraftig fremtid.

- Vi vet hva som må til. Og vi har allerede de fleste av løsningene. Selv små endringer kan gjøre en stor forskjell. Vi kan og må starte allerede i dag, sier hun.

"