DEBATT

Klima:

Gunhild Stordalen er ikke miljøbevegelsen

Fortellingen om «miljøeliten» blir styrket av at verdens rikeste og mektigste har fått stadig større interesse i å framstå miljøengasjerte.

GENUIN: Enkelte blant den økonomiske eliten er også genuint engasjert for miljø og helse, som Gunhild Stordalen, skriver Eivind Trædal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GENUIN: Enkelte blant den økonomiske eliten er også genuint engasjert for miljø og helse, som Gunhild Stordalen, skriver Eivind Trædal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gunhild Stordalen er ikke miljøbevegelsen. Davos-eliten er ikke miljøbevegelsen. En vilkårlig kjendis som snakker om å spise vegansk på privatflyet sitt, er heller ikke miljøbevegelsen.

Miljøbevegelsen er ikke ansvarlig for deres hykleri. Allikevel blir jeg stadig vekk konfrontert med disse menneskenes ord og gjerninger når jeg argumenterer for redusert forbruk, færre flyreiser eller å la olja ligge. «Hvordan kan du be meg spise mindre kjøtt, når Gunhild Stordalen flyr jorda rundt?»

Det kan virke som om folk tror at det er Framtiden i Våre Hender som har ansvaret for at noen rikinger prater litt uforpliktende om miljø Sveits. Eller at det er Naturvernforbundet eller Natur og Ungdom som har reist på flyturer med Petter Stordalen. Eller at vi i Miljøpartiet De Grønne identifiserer oss med milliardærer i privatfly, og ikke med unge Greta Thunberg, som reiste til Davos med tog for å si sin mening til noen av verdens mektigste mennesker.

Fortellingen om «miljøeliten» blir styrket av at verdens rikeste og mektigste har fått stadig større interesse i å framstå miljøengasjerte. Billobbyen produserer noen elbiler mens de lobber mot restriksjoner på fossilbilene sine. Olje- og kullselskapene setter av noen kroner til fornybar energi, mens de legger press på politikere for å droppe klimamålene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer