Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klima:

Gunhild Stordalen er ikke miljøbevegelsen

Fortellingen om «miljøeliten» blir styrket av at verdens rikeste og mektigste har fått stadig større interesse i å framstå miljøengasjerte.

GENUIN: Enkelte blant den økonomiske eliten er også genuint engasjert for miljø og helse, som Gunhild Stordalen, skriver Eivind Trædal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GENUIN: Enkelte blant den økonomiske eliten er også genuint engasjert for miljø og helse, som Gunhild Stordalen, skriver Eivind Trædal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunhild Stordalen er ikke miljøbevegelsen. Davos-eliten er ikke miljøbevegelsen. En vilkårlig kjendis som snakker om å spise vegansk på privatflyet sitt, er heller ikke miljøbevegelsen.

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Miljøbevegelsen er ikke ansvarlig for deres hykleri. Allikevel blir jeg stadig vekk konfrontert med disse menneskenes ord og gjerninger når jeg argumenterer for redusert forbruk, færre flyreiser eller å la olja ligge. «Hvordan kan du be meg spise mindre kjøtt, når Gunhild Stordalen flyr jorda rundt?»

Det kan virke som om folk tror at det er Framtiden i Våre Hender som har ansvaret for at noen rikinger prater litt uforpliktende om miljø Sveits. Eller at det er Naturvernforbundet eller Natur og Ungdom som har reist på flyturer med Petter Stordalen. Eller at vi i Miljøpartiet De Grønne identifiserer oss med milliardærer i privatfly, og ikke med unge Greta Thunberg, som reiste til Davos med tog for å si sin mening til noen av verdens mektigste mennesker.

Fortellingen om «miljøeliten» blir styrket av at verdens rikeste og mektigste har fått stadig større interesse i å framstå miljøengasjerte. Billobbyen produserer noen elbiler mens de lobber mot restriksjoner på fossilbilene sine. Olje- og kullselskapene setter av noen kroner til fornybar energi, mens de legger press på politikere for å droppe klimamålene.

Og den vanlige gjengen som reiser til Davos i privatflyene sine, snakker naturligvis også om klima. Tross alt begynner det også å synes på deres bunnlinje.

Enkelte blant den økonomiske eliten er også genuint engasjert for miljø og helse, som Gunhild Stordalen. Men som hun har fått merke, er det vanskelig å ignorere at overdådige livsstilen til en milliardær kommer totalt i klinsj med budskapet om å endre livsstil. Enten det skjer gjennom forsøk på «grønnvasking», eller gjennom prisverdig og genuint engasjement, bidrar elitene dessverre til å framstille miljøkampen som noe som skal bli tredd over hodet vårt fra folk som selv ikke lever som de lærer.

På sett og vis hadde det vært bra for miljøet om verdens rikeste og mektigste mennesker virkelig var en skummel blekkulf-konspirasjon. Men slik er det ikke.

I den grad det finnes en felles interesse blant verdens øverste økonomiske eliter, så handler det ikke om å endre økonomien i bærekraftig retning. Hvis du allerede sitter på toppen av verden, hvorfor skulle du ønske å endre den?

I fjor var klimautslippene høyere enn de noengang har vært. Verdensøkonomien har aldri vært mer forurensende. Logisk nok betyr det også at de fleste av verdens rikeste og mektigste har tjent sine penger på å sage over greina vi sitter på.

Og sannelig: blant verdens ti rikeste selskaper finner vi fem selskaper som driver med fossil energi, og to bilselskaper.

Her hjemme i Norge er Equinor så mektige at både politikere og nordmenn flest aksepterer deres fantasifortellinger om «ren olje» uten å blunke, og ingen protesterer når vi leter etter olje der nordpol-isen smelter.

Verdens virkelige elite er stadig en fossil-elite. De kan gni seg i hendene når folk flest avviser klimakrisa og miljøbevegelsen fordi de forveksler elitenes grønnvasking med den ekte miljøbevegelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!