LIVET BLIR DOKUMENTAR: Et svensk tv-selskap lager nå dokumentar om Gunhild Stodalens liv, som etter planen skal vises på TV2 til høsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LIVET BLIR DOKUMENTAR: Et svensk tv-selskap lager nå dokumentar om Gunhild Stodalens liv, som etter planen skal vises på TV2 til høsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Gunhild Stordalens kamp mot sykdommen blir film

Kommer ut neste år.

(Dagbladet): Gunhild Stordalens (36) kamp mot sykdommen skal bli dokumentarfilm. Det melder svenske Expressen.

Dokumentaren blir en time lang, og skal vises på norsk og svensk tv til neste år. I den følger vi Stordalen fra barndommen av og gjennom livet hennes fram til nå.

Dødssyk I slutten av oktober 2014 fikk Stordalen påvist den livstruende diagnosen systemisk sklerose, som er en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse.

Hun kom seinere over sykdommen etter en behandlingsperiode i Nederland.

Den svenske journalisten Nadia Dyberg har laget dokumentaren, og forteller til Expressen at den skal vises på både TV2 og svenske SVT i starten av 2016.

- Vi har filmet på sykehuset i Nederland, da Skavlan ble spilt inn i London og mens hun jobba i Oslo. Det største problemet har for henne vørt å få tid til filmingen, ettersom hun jobbet så masse, forteller Dyberg.

Spilte inn på sykehuset Sjefen i produksjonsselskapet Nyhetsbolaget som produserer filmen, Åsa Tillberg, bekrefter til Dagbladet at dokumentarskaperne har fulgt Stordalen selv på sitt sykeste.  

- Det er en fascinerende historie om en kvinne som kjemper seg gjennom en vanskelig sykdom og en krevende behandling, sier hun til Dagbladet. 

Innspillingen er over, og klippingen skal snart i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har tatt hensyn til Stordalens ønsker Det var journalisten Nadia Dyberg som tok intiativet til dokumentaren, som er finansiert av Nyhetsbolaget. 

- Det er takket være Dyberg at vi kan lage denne filmen. Hun fikk en fortrolig kontakt med Stordalen etter et avisintervju, forteller Tillberg.  

- Har dokumentarskaperne hatt frie tøyler eller har Gunnhild Stordalen fått lov til å delta i avgjørelser?

- Når en journalist skildrer en følsom historie, tar man hensyn til personens ønsker, sier Tillberg. 

I dokumentaren vil vi også få se Petter Stordalen.

Hyllet for sin åpenhet Gunhild Stordalen er blitt hyllet for sin åpenhet etter at hun stilte til intervju i hos Skavlan i mars, uten parykk.Tidligere denne måneden ble det avklart at alle pasienter med samme sykdom som Stordalen vil få behandlingen gratis.

Stordalen er engasjert i bærekraftig utvikling, og under den årlige EAT-konferansen i Stockholm i juni fikk hun skryt av statsminister Erna Solberg. EAT fokuserer på matproduksjon med problemstillinger rundt verdens økende befolkning.

- Jeg er veldig imponert over det Gunhild Stordalen har fått til. Det viktige nå er at hun får fokusere på det hun mener er den beste løsningen for verdens matproblemer, fortalte Solberg til Dagbladet i juni.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Stordalen, uten hell. Hennes assistent forteller at hun er på ferie.