Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gunn Hild Lem skriver interessant, men rotete om tro og tvil

I ny bok om religionskritikk.

Hvor er Gud når kirken brenner ned? Her fra kirkebrannen i Våler i 2009. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
Hvor er Gud når kirken brenner ned? Her fra kirkebrannen i Våler i 2009. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Humanist forlag har startet en ny bokserie, «Pro et contra» — altså for og imot — som skal «presentere ulike argumenter i aktuelle etiske problemstillinger.» Serien støttes av Fritt Ord, og hittil er det kommet en bok av Bjørn Stærk om ytringsfrihet.

Streng kristendom
Forfatteren Gunn Hild Lem har bakgrunn fra streng kristendom, oppdratt til å ta bibelens ord som absolutt sannhet. Hun kom senere hen til andre resultater, som det heter, og i boka gir hun en rik oversikt over ulike innfallsvinkler for å se kritisk på religioner. Her er det mye å finne for både leg og lærd.

Det handler mest om kristendom, men Lem kommer også inn på problemene rundt kritikk av islam, med Rushdie og karikaturstriden som eksempler.

Vi får presentert viktige historiske religionskritikere som Marx, Freud, Nietzsche og Darwin, og nyere stemmer som Dawkins, Hitchens og Onfray. Hun minner oss om Peter Wessel Zappfes «Lykksalig pinsefest» om kirkebrannen i Grue, en glimrende traktat om det ondes problem.  

Mange kanskje
Det tar litt for lang tid, med mange spørsmålstegn og vage formuleringer, før boka kommer ordentlig i gang. Det blir mye «mange» og «kanskje». Det er i det hele tatt mye smårusk i teksten som vitner om mangelfullt forlagsarbeid — grammatiske feil, rot med hva som er sitater og usystematiske litteraturhenvisninger.

image: Gunn Hild Lem skriver interessant, men rotete om tro og tvil

Og tull med fakta.

Det er ikke «noen hundre tusen av både buddhister og jøder» på kloden vår, men ca 450 millioner buddhister og 14 millioner jøder.

Og hvorfor i all verden er det viktige sitatet fra Marx' «Zur Kritik der Hegelschen Rechtsphilosophie» gjengitt på engelsk og norsk? Har forfatteren oversatt det fra engelsk? Det kan se sånn ut, for Freud var ikke født i «Freiburg, Moravia», men Freiberg i Mähren.  

Tar seg opp
Jeg skulle gjerne sett at Lem gikk mer inn på sin egen historie og veien til det kritiske blikket. Hun har avstått fra å bli personlig og polemisk, men det virker som om hun kunne hatt lyst til å ta hardere i.

Vi får vite at hun tilhørte en kristen gruppering, men ikke hvilken.

Heller ikke får vi følge utviklingen hennes, den kommer litt hulter til bulter i framstillingen. Mønsteret må vi lete etter, men det er i seg selv ikke noen dårlig ting.

Og boka tar seg virkelig opp mot slutten, som er ettertenksom og god.

Forfatter: Gunn Hild Lem. Foto: Humanist forlag
Forfatter: Gunn Hild Lem. Foto: Humanist forlag Vis mer

Humanist har gitt ut mange interessante bøker de siste årene, men det ser ut som de overlater litt for mye av redigeringsjobben til forfatterne selv. Småforlag er ofte underbemannet i forhold til utgivelsesviljen, men de bør nok stramme inn på mengden titler til fordel for grundighet.

Hele Norges coronakart