Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Bjørkavåg går av

Styrelederen vil ikke fortelle hvorfor konsernsjef Gunnar Bjørkavåg går av.

GÅR AV: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) er konsernsjef i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet. FOTO: Anders Grønneberg / Dagbladet
GÅR AV: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) er konsernsjef i NHST, som blant annet eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet. FOTO: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konsernsjefen slutter i stillingen 1. februar.

- Gunnar Bjørkavåg har ledet konsernet i 18 år og i ulike faser. I denne perioden har mediebransjen gjennomgått betydelige endringer. Gunnar har ledet konsernet med stødig hånd og han har levert betydelige bidrag til den posisjonen konsernet i dag nyter godt av, sier styreleder Anette Olsen i NHST Media Group, i en kommentar.

Ifølge Olsen har det vært en god og grundig prosess som har ledet til at Bjørkavåg fratrer sin stilling.

Konsernet eier blant annet Dagens Næringsliv og Morgenbladet.

«IQ-test og padletur»

Bjørkavåg gjorde seg bemerket da han i november utfordret VGs redaktør Hanne Skartveit til «iq-test eller padletur».

Han kom med uttalelsen til DN, på spørsmål om det kunne oppstå en «gutta boys»-kultur dersom det er nesten utelukkende er menn i en konsernledelse, slik Hanne Skartveit mente.

- Det er altfor generaliserende. Jeg er ingen gubbe, og jeg er en stolt mann. Jeg er klar til å utfordre henne når som helst på en iq-test eller padletur eller evne til gode formuleringer. Fremtidens toppselskaper er sterkt drevet av innovasjon, tempo og en konstruktiv organisasjonskultur, lød kommentaren fra Bjørkavåg som møtte skarp kritikk fra et bredt antall stemmer.

- Ikke sammenheng

Til Medier24 i dag, sier Bjørkavåg at disse uttalelsene ikke har sammenheng med at han trekker seg som konsernsjef.

- Ikke fra min side. Det har vært en vekker for meg, at jeg ikke har vært flink nok til å utvikle gode nok kvinnelige ledere i konsernet. Vi har mange på mellomledernivå, men tilfeldigvis, kan jeg kanskje si, var det syv menn og null kvinner da det smalt. Det har vært flere kvinner der tidligere. Men at det er så dårlig som syv menn og null kvinner, det må jeg bare ta til meg, sier Bjørkavåg.

Han legger til at han ikke er fornøyd med at det ikke er noen kvinner i konsernledelsen.

- Har gjort en totalvurdering

Anette Olsen, styreleder i NHST Media Group vil ikke svare på om Bjørkavågs uttalelser i november har sammenheng med at han nå trekker seg.

- Jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljene på hvorfor Gunnar fratrer sin stilling, sier hun til Dagbladet.

- Var det Bjørkavågs eget valg å gå av?

- Vi er enige med Gunnar i at han fratrer sin stilling, sier Olsen.

Hun gjentar at det har vært en god og grundig prosess som har ledet fram til dette.

- Vi har hatt en totalvurdering som dreier seg om summen av de utfordringene vi står oppe i, og hvordan vi skal stake ut kursen videre, sier Olsen.

Med glede

Bjørkavåg sier at han ser på perioden i NHST med stor glede.

- Jeg vil takke alle ansatte, styremedlemmer og forretningsforbindelser for meget godt samarbeid i disse 18 årene. Jeg ønsker lykke til videre, og har stor tro på konsernets muligheter. Særlig nå – etter betydelig digital fremgang de siste årene, sier Gunnar Bjørkavåg.

Han får en sluttpakke på 18 måneders lønn, opplyser NHST Media Group.

Fram til en ny konsernsjef er på plass, vil lederne for de ulike forretningsområdene og konsernstaber få et utvidet ansvar. Lederne for forretningsområdene vil i denne perioden også være styreledere i de respektive selskapene.

- Tillit til Bjørkavåg

Etter uttalelsene i november hadde konsernledelsen i NHST til ekstraordinært styremøte. Her var temaet konsernsjef Gunnar Bjørkavågs mye omtalte kommentar om kjønnbalanse i konsernledelsen.

Etter møtet ble det bekreftet at Gunnar Bjørkavåg fortsetter i stillingen som konsernsjef i NHST Media Group.

NHST-styreleder Anette Olsen sa etter styremøtet at styret hadde tillit til Bjørkavåg, og hun la til at hun personlig også hadde det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!