PARTY: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) arrangerer fest for avisa TradeWinds ombord på Christian Radich i 2015. Foto: Anders Grønneberg
PARTY: Gunnar Bjørkavåg (til høyre) arrangerer fest for avisa TradeWinds ombord på Christian Radich i 2015. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

KOMMENTARER

På kornet: Gubbekultur i media

Gunnar, jeg har en nyhet for deg, kvinner leder landet

Sa han virkelig at talentmengden hos kvinner er voksende? Jo, han sa så, mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Vi kan ikke forlate Gunnar Bjørkavåg riktig ennå. Han er på vei inn i historien, men i mangel av respekt, må jeg nesten avlegge ham en siste visitt før han padler inn i solnedgangen.

Konsernsjefen i NHST gjorde seg Dagsnytt Atten-kjent på tampen av en ellers lite bemerkelsesverdig karriere, ved å invitere en VG-redaktør til padling og IQ-test. Bjørkavåg unnskyldte seg med at han akkurat hadde kommet ut fra et vellykket møte og derfor var full av adrenalin. Han ville demonstrere at han hadde det som skulle til. Han var faen ingen gammel gubbe, slik hun antydet i sin kritikk av mannsdominerte medier.

Som alle vet, den beste måten å motbevise en slik beskyldning på er å invitere til pikkmåling.

Padling og pissekonkurranse er mest til å le av. Verdens mektigste mann driver med det siste ustoppelig, så hvorfor ikke en stakkars norsk konsernsjef? Det er bare Birken to ganger i året, så resten av tida må han finne på andre ting for å vise at man holder mål.

Men ett sted går grensen for piss. Når Gunnar Bjørkavåg, mannen som har prestert å gi padling et dårlig rykte, skal berolige kvinner med at dette vil ordne seg av seg selv.

Talentmengden er voksende, sier Gunnar.

Jeg må gjenta det siden jeg måtte gni meg i øynene da jeg leste det: Talentmengden er voksende.

Sa han virkelig talentmengde om kvinner i arbeidslivet? Kalte han virkelig kvinner som har vært i flertall på høyere utdannelse i flere tiår, for en talentmengde? Som er voksende? I 2017?

Jo, han sa så, mannen. Han vurderer kvinner som talentfulle og mengden av talent som voksende. Godt å vite. Kvinner bøyer seg i takknemlighet over din vurdering av utviklingen og venter tålmodig på tur.

Eller som det heter på nynorsk: Bite my ass!

En forklaring på Gunnars frimodige uttalelse om kvinners posisjon i 2017 kan være at han verken kjenner eller har møtt kvinner i arbeidslivet de siste 40 åra, fordi han bare har forholdt seg til og omgitt seg med menn. En annen kan være at han faktisk velger ledere etter hvor flinke de er til å padle, og når han sier at talentmengden blant kvinner er voksende, så sikter han bokstavelig til kvinnelige padlere. Som kjent har mannlige padlere tatt flere internasjonale medaljer.

Selv tilhører han en mengde som er minkende. Mengden av menn som tror det er deres føderett å være ledere fremfor og over kvinner. Det er forståelig at han frykter for jobben sin; han antyder jo ved å utfordre til IQ-test at han slett ikke er dum og skjønner hvor det bærer hen.

Før var ikke konkurransen så hard, talentmengden var ikke så stor. De nye talentene har ikke respekt for gamle manndomsprøver. De ler litt brydd når han sier han har store baller og kan slå dem alle når som helst. De blir ikke med utafor, men klapper ham på hodet og sier; ja, ja, du har sikkert grunn til å være stolt, mann.

Han er som den eldre sjefen på julebordet som har leid inn unge jenter for å gjøre entre med dem på armen. Bortsett fra at det var en guttedrøm som endelig ble oppfylt, hvordan tenkte han at det ville bli oppfattet? Det var pinlig, sier de nå.

Men hvorfor sa ingen fra?

Det er ikke rart konsernsjefen tror det skal være sånn, for ingen sier fra og alle han liker å sammenlikne seg med, blir hyllet og beundret for en slik oppførsel. Avisa han er sjef for, skriver side opp og ned om moderne birkebeinere og machomenn som trener og jobber 24/7 og bare omgir seg med menn alle vegne. Og så skal de liksom kritisere ham for en uskyldig utfordring til padling?

Alle forbildene hans poster resultater og måler pikk kontinuerlig, men, OK, dumt å utfordre en kvinnelig redaktør som ikke har baller. Herregud, hvis damer vil bli sjefer, får de skaffe seg et par.

Nei, du er ikke alene, Gunnar. Det er helt sant, og det vet alle kvinnene du snakker om på den nedlatende måten. Faktisk er en del forbanna på deg, nettopp fordi du sier det høyt. Så lenge det ikke er uttalt, kan kvinner late som det ikke skjer, for det er jo ydmykende for moderne kvinner å måtte finne seg i å bli omtalt som lovende talentmengder. Det er forsmedelig å måtte bite tennene sammen når en middelmådig mann sier at; det går seg nok til for dere kvinner.

Tenk deg Anette Olsen som må høre at hennes egen konsernsjef bruker henne som et fikenblad i Dagsnytt Atten; vi har jo en veldig dyktig kvinnelig styreleder.

Som om hun trenger hans ros. Hun eier konsernet, for pokker, og kan avsette ham når som helst.

Siden du er i nyhetsbransjen, Gunnar, så har jeg en nyhet for deg: Talentmengden er så stor at kvinner leder landet.

Hvem vet, kanskje de til og med kunne ta over jobben din?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer