Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Staalesen og bokklubber

STAALESEN

skriver i tirsdagens kronikk i Dagbladet at Konkurransetilsynets liberalisering av bokklubbavtalene bør revurderes fordi flere bestselgende forfattere nå kan komme i flere bokklubber og derigjennom oppta plass for andre forfattere.

Likeledes undres Staalesen over at det er bestselgende Cappelenforfattere som dominerer vår høstliste.

Staalesen har ikke skjønt grunnlaget for Konkurransetilsynets beslutning. Etter lange studier av bransjen har Konkurransetilsynet funnet at tilfang av kjente eller bestselgende forfattere er en nødvendig forutsetning for at en skjønnlitterær bokklubb skal kunne drive lønnsomt. Som et ledd i å hindre monopol på salg av skjønnlitteratur gjennom bokklubber, la tilsynet ned forbud mot avtaletyper som ga De norske Bokklubbene enerett til salg av samtlige norske bestselgere. Vedtaket ble ikke gjort for å beskytte Cappelens bokklubb i seg selv, men for å ivareta forfatterne og boklesernes interesser. Flere boklubber gir større bredde i boktilbudet og flere forfattere en hovedboksplass.

VÅR NYE

mulighet til å tilby flere kjente og bestselgende forfattere til våre medlemmer har ikke ført til et likt tilbud for bokklubbmedlemmer.

Ca. 80 prosent av hovedbokstitlene er fremdeles forskjellige bokklubbene imellom. Tar vi med den generelle litteraturen (ekstrabøkene), er prosentvis ulikhet langt høyere. Dette er i tråd med hva vi forventet.

Det er nå ingenting som tyder på at dette er uheldig for norske bokklubbmedlemmer eller norske forfattere, snarere tvert imot. For øvrig må det påpekes at det er et kunststykke av Staalesen (som Gyldendalforfatter) at han den ene dagen går ut i media og bebuder at han ikke vil i Cappelens bokklubb (dette for øvrig sammen med en Aschehougforfatter), for den neste dagen å beskylde Cappelens bokklubb for å prioritere bestselgende forfattere fra Cappelen forlag. Dette er mildt sagt ulogisk argumenta-sjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling