Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gunnar Staalesen svikter Bergen

Varg Veum har østlandsdialekt på film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - De eneste som kan bli skuffet over årets roman fra Gunnar Staalesen, er de som hadde sett fram til svært lange byvandringer i Bergen, skriver Bergens Tidende om Gunnar Staalesens siste kriminalroman «Dødens drabanter».

- Handingsforløpet spenner over en tidsperiode på 25 år, fra Varg Veum er nyutdannet barnevernsarbeider ute på et av sine aller første oppdrag, og til han har et alvorlig oppgjør med sakens skyldige på en søppeldynge i Groruddalen, et spenn fra 1970 til 1995, forteller Staalesen til Dagbladet.no.

Groruddalen, altså Oslo? En del av handlingen er lagt til dalstrøkene rundt Førde i Sunnfjord, dessuten ender boka i Oslo, forteller Staalesen. Og vi som trodde han var en bergensforfatter?

- Boka starter i Bergen og har sitt mellomspill i Bergen, parerer Staalesen.

Svært mørkt

- Den røde tråden er en skjebne knyttet til barnevernssaken: en liten gutt som i 1970 blir tatt ut av hjemmet sitt, og som senere gjentatte ganger dukker opp i umiddelbar nærhet av dramatiske begivenheter og brå død. Veum blir personlig engasjert i den unge guttens skjebne.

Som vanlig gir han seg ikke før han kommer helt til bunns i saken, forteller Staalesen.

- Og der er det mørkt. Svært mørkt. Temaet er svik og skyld og skjulte agendaer. Som bakgrunnsteppe har jeg hentet fram en

POPULÆR:
Gunnar Staalesens (58) siste roman gikk rett inn på femteplass på Boklista da den kom forrige uke. Foto: ODDMUND LUNDE
POPULÆR: Gunnar Staalesens (58) siste roman gikk rett inn på femteplass på Boklista da den kom forrige uke. Foto: ODDMUND LUNDE Vis mer

klassisk kriminalsak fra Sunnfjord, et drap begått i juni 1839, og der den antatt skyldige ble dømt til 42 års fengsel etterpå: den lengste fengselsdom sonet av noen nordmann. Men det ble aldri funnet noe lik i saken.

Gjør krim stuerent

- Hvor fikk du ideen fra?, en hendelse?, en nyhetssak?, en scene?

- Ideen kom nok flytende på en fjøl, som vanlig. Hovedtanken var å følge en slik barnevernsskjebne gjennom et liv og se hvilke konsekvenser en uheldig start på livet fikk for dette mennesket. Under bakgrunnsarbeidet dukket da saken om Trodals-Mads fra 1839 opp, og jeg bestemte meg for å legge en del av handlingen til Sunnfjord.

- Hva synes du om påstanden om at du har gjort krim stuerent i det litterære Norge?

- Jo, jeg tar det vel som en hyggelig komplement å få den æren, selv om jeg nok må dele æren med noen gode kolleger av samme generasjon: Jon Michelet, Tor Edvin Dahl, Fredrik Skagen og Kim Småge, sier Staalesen.

På nettsidene sine har forfatteren forresten lagt ut begynnelsen på «Dødens drabanter».

Still spørsmål!

<B>VARG VEUM BLIR FILM: Fem filmer skal lages med Trond Espen Seim som Varg Veum. Den første blir en kinofilm regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen (til høyre).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!