Gunnhild skal tukte TV2-damene

Her er Dagsrevyens nye våpen i kampen om TV-seerne: Gunnhild Viken (28) er håndplukket av Dagsrevy-sjef Hans-Wilhelm Steinfeld for å tukte TV2s populære kvinnelige nyhetsopplesere. Hun debuterer på selveste julaften.


NY KVINNE: Gunnhild Viken har flere års erfaring i Dagsrevyen. Nå får hun sjansen som NRKs nyhetsoppleser.


NYTT TEAM: Her er NRKs nye nyhetsteam. Christian Borch (t.v) og Gro Holm (midten) skal lede Utenriksmagasinet. Gunnhild Viken og Steinfeld følger nøye med på Borchs råd.

Jenta får en av landets mest prestisjefylte nyhetsjobber, men er fortsatt ikke fast ansatt. På selveste julaften debuterer hun alene i Dagsrevyen. Fra da av skal Viken gi Vår Staude og Maren Anne Solvoll Terjesen i TV2 hard konkurranse om seerne.
NRK har i lang tid registrert at TV2s valg av pene nyhetsopplesere har vært en medvirkende årsak til økt seeroppslutning hos konkurrenten. Men på Marienlyst har man hele tida uttalt at det ikke bare holder med et pent utseende. I statskanalen skal man også kunne vise til gode journalistiske kvalifikasjoner og praksis.
Den harde konkurransen fra TV2-nyhetene det siste året har gjort at NRKs flaggskip - Dagsrevyen - må rekruttere nytt og altså kvinnelig blod. Dagsrevy-sjef Steinfeld har lenge vært en beundrer av den kunnskapsrike jenta .


NYTT TEAM: Her er NRKs nye nyhetsteam. Christian Borch (t.v) og Gro Holm (midten) skal lede Utenriksmagasinet. Gunnhild Viken og Steinfeld følger nøye med på Borchs råd.

Supertalent


Nå mener han at tida er inne til at hun kan aksle ankerjobben, og sørge for at nyhetshegemoniet forblir på Marienlyst. Til å bistå seg får hun superveteranene Einar Lunde og Ingolf Håkon Teigene.
Nå er ikke Gunnhild Viken noen novise som nyhetsreporter. For fem år siden ble hun uteksaminert fra Journalisthøgskolen i Oslo. Gunnhild Viken trodde hun skulle bli avisjournalist, men praksisperioden ble isteden gjennomført hos «Vestlandsrevyen» i Førde. Lederne i Dagsrevyen fattet interesse for talentet, som opprinnelig kommer fra Nordfjordeid. Dermed fikk hun sin første vikarjobb i Dagsrevyen.

NRK + TV2 = sant


På hjemmebanen blir det ventelig også mye prat om nyheter. I sommer giftet hun seg nemlig med TV2s Jan Lohne, som er nyhetsankermann i TVNorge (nyhetene produseres av TV2).
- Vi har ingen barn. Det holder med en liten hund av rasen West Highland White Terrier (kjent for noen fra whiskyflaskene), sier Gunnhild, og smiler.
- Jeg vet vel egentlig ikke hva jeg har begitt meg ut på, fortsetter Gunnhild, som til tross for kremjobben ikke har fått fast jobb i NRK. Et fire års vikariat er løftet i første omgang.
Ankerjobben i NRK Dagsrevyen er en prestisjefylt jobb, som noen av NRKs mest erfarne kvinnelige reportere har innehatt. Siv Nordrum, Lisbeth Skei og Dagbladets påtroppende kulturredaktør, Eva Bratholm, har alle vært ankerkvinner.
Før Mette Janson og Guro Rustad gjorde sitt inntog, var nyheter på TV noe som oftest ble servert av alvorlige menn i dress. På Kveldsnytt lille julaften debuterer hun, dagen etter leder hun julekveldens Dagsrevy-sending.

Ny i Lørdagsrevyen


- Jo, julaften blir nok annerledes enn jeg hadde tenkt meg. Rett etter at sendingen er avsluttet, setter jeg meg i bilen og kjører til svigerforeldrene min i Horten.
- Klarer det på en time dersom veiene ikke er for glatte, sier ankerkvinnen, som innrømmer at hun er svært spent før nyjobben starter.
En kollega som har fått et tøft møte med glattisen, er kollega Nina Owing. For en måned siden falt hun på glatta og slo seg kraftig i hodet. Owing er fortsatt sykemeldt. Men over nyttår er hun på plass som Lørdagsrevy-vert. Hun overtar dermed jobben etter Eva Bratholm, og skal lede landets soleklart mest populære nyhetssending med ca 1 million seere hver gang.

Mer forsiktig


Også Søndagsrevyen skifter ansikter når Utenriksmagasinet flyttes til søndagskvelder.
Christian Borch og Gro Holm blir programledere for Utenriksmagasinet, som sendes midt inne i Søndagsrevyen. Den flyttes fra torsdager for å få enda flere seere. Men samtidig kan sterke TV-bilder bli sendt når små barn ennå er oppe.
- Det er vi klar over, og skal selvsagt ta hensyn til, sier Borch, som får æren av å ha den første nye Søndagsrevy-sendingen 10. januar.
- Age before beauty, skratter Hans-Wilhelm Steinfeld.
Og målet for Søndagsrevyen er skyhøyt:
- Vi er ikke fornøyde før vi har like mange seere som Lørdagsrevyen, sier Steinfeld, Holm og Borch.