Guns N' Roses

Guns N' Roses fjerner skandalelåt fra sin egen «gavepakke» til fansen

Sangen ble fordømt i sin tid.

TIL NORGE: I sommer kommer Guns N' Roses til Norge. Her ser man Axl Rose fra en konsert i Madison Square Garden i New York i fjor. Foto: NTB Scanpix
TIL NORGE: I sommer kommer Guns N' Roses til Norge. Her ser man Axl Rose fra en konsert i Madison Square Garden i New York i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når et av verdens største rockeband, Guns N' Roses, snart reutgir skiva «Appetite for Destruction» som en samlerboks med bonusspor fra EP-en «G N’ R Lies» (1988), er ikke låta «One In a Million» med, skriver The Guardian.

Bandet, som besøker Norge i juli, har ikke kommentert hvorfor låta ikke er med, men det spekuleres i om følgende tekstlinjer kan være utslagsgivende:

«Immigrants and faggots / They make no sense to me / They come to our country / And think they’ll do as they please / Like start some mini-Iran / Or spread some fucking disease / And they talk so many goddamn ways / It’s all Greek to me».

Sang om gullkjeder

Det var nettstedet Stereogum som først omtalte saken. Direkteoversatt til norsk sang vokalist Axl Rose følgende:

«Innvandrere og homser / De gir ikke mening for meg / De kommer til landet vårt og tror de kan gjøre som de vil / Som å starte et mini-Iran eller spre noe jævla sykdom / Og de prater på så mange måter / Alt er gresk for meg».

Denne linja er også med i sangen:

«Police and niggers, that’s right / Get outta my way / Don’t need to buy none of your gold chains today.»

«Politi og niggere, det stemmer / Kom dere vekk / Trenger ikke kjøpe et av gullkjedene dine i dag».

Likte ikke grenser

Låta ble fordømt i sin tid og i et Rolling Stone-intervju fra 1989, forsøkte Rose å forklare tekstdelen om svarte amerikanere med at han henviser til gatesvindlere i Los Angeles.

- Hvorfor kan svarte mennesker gå opp til hverandre og si «nigger», men når en hvit fyr gjør det, er det plutselig noe annet. Jeg liker ikke grenser av noen sort. Jeg liker ikke å bli fortalt hva jeg kan og hva jeg ikke kan si. Jeg brukte ordet «nigger» fordi det er et ord som beskriver noen som gir deg problemer i livet. Jeg var forbanna på noen svarte folk som prøvde å rane meg, og ville fornærme akkurat de svarte folka.

I intervjuet som ble gjort hjemme hos Rose, beskriver også musikkjournalisten hvordan Rose hadde lagret en maskinpistol av typen Uzi bak en sofa, og et håndvåpen av et mindre kaliber «var i nærheten». En rekke eiendeler lå knust i leiligheten Rose disponerte på det tidspunktet.

- Jeg er ikke paranoid. Jeg har selv valgt å leve slik. Det er komfortabelt, sa han om våpeninteressen.

Innvandringskritisk

Teksten om innvandrere kommer fra det Rose hevdet var opplevelser med folk fra «eksempelvis Iran, Pakistan, Kina og Japan» som «behandler ham som om han ikke hører til». Han hadde også dårlige erfaring med homoseksuelle, sa Rose, som viste til det han mente hadde vært et voldtektsforsøk.

- Jeg er ikke mot at de gjør som de vil, så lenge det ikke går utover andre og de ikke tvinger det på meg.

Guns N' Roses spiller på Valle Hovin i Oslo 19. juli. 25 år etter at de besøkte arenaen i 1993, skal Axl Rose, Slash, Duff og Dizzy igjen stå på samme scene.

2018-versjonen av består av Axl Rose, Duff McKagan, Slash, Dizzy Reed, Richard Fortus, Frank Ferrer og Melissa Reese. Turneen har navnet «Not in this Lifetime», som en gang var Axl Roses svar på et spørsmål om bandet noen gang kom til å gjenforenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer