Gunvor Hofmos kraft

Gunvor Hofmo kom som en frisk vind inn i norsk lyrikk. Når en tenker på hennes mørke tema, når en tenker på hennes ensomme skrift, så er det lett å glemme den kraft og stedighet som lever i hennes diktning - ja, fikk denne diktning til å overleve, tiår etter tiår, slik at vi inneværende år kan feire et femtiårsjubileum for hennes diktutgivelser. Og i dag er det altså 75 år siden Gunvor Hofmo ble født, hun som gikk bort 14. oktober 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi vet at stor diktning ofte oppstår under stort trykk. Vi vet at dersom trykket blir for stort, kan diktningen og dikterens person komme til å lide av det: Tor Jonsson, Agnar Mykle fra Hofmos egen generasjon, Sverre Udnæs, Tor Ulven fra senere tider kan være eksempler på det. Og at det trykk det dreier seg om kan være dikteren pålagt av ytre grunner og av indre: samfunnets trykk, sjelens trykk. Og la Olav H. Hauge og Georg Johannesen stå som eksempler på to survivors, så vet vi at det er den store diktning vi snakker om.

Det svarte hull i Gunvor Hofmos liv og diktning er de 16 år hun var taus - etter fem diktsamlinger gitt ut 1946 - 1955, foran de femten som fulgte 1971 - 1994. Hun var hospitalisert disse svarte årene, med all den fornedring psykisk lidelse medfører, deriblant at hun for en tid ble rettslig umyndiggjort og stilt under verge. Etter at Joar Tranøys forskning omkring norsk psykiatri i etterkrigstiden er offentliggjort, har vi kanskje større forutsetning for å lese inn kraften i Gunvor Hofmos lyrikk, overlevelseskraften - her et poem fra 1971, der de røde teglstensbygningene på Gaustad sykehus står frem med en billedklar tydelighet, for å peke med mørk pil på de innesperredes liv bak murene:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer