Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Guri, byregjeringen leverer!

Venstre har flere ganger valgt å stemme imot de viktige miljø- gjennomslagene byregjeringen og De grønne har fått til.

BYRÅDSPLATTFORMEN: Marion Godager Tveter,  bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, svarer Venstres Guri Melby. Foto: Oslo kommune / Sturlason
BYRÅDSPLATTFORMEN: Marion Godager Tveter, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, svarer Venstres Guri Melby. Foto: Oslo kommune / Sturlason Vis mer
Meninger

Venstres gruppeleder i bystyret, Guri Melby, har merket seg at Oslos byregjering har hatt sitt første jubileum. I et innlegg i Dagbladet lover hun at Venstre skal være en konstruktiv opposisjon. Det setter jeg pris på. Men Venstre har flere ganger valgt å stemme imot de viktige miljøgjennomslagene byregjeringen og De grønne har fått til.

Nå som byrådet har sittet i hundre dager, er det fint å ta en fot i bakken og se hvordan det går. Byrådsplattformen vakte internasjonal oppmerksomhet under klimaforhandlingene i Paris, og medier fra alle verdens hjørner har dekket våre planer for bilfritt sentrum og det faktum at kommunen nå selger seg ut av fossil energi. En måned senere la vi fram det beste miljøbudsjettet Oslo noen gang har hatt.

Miljøpartiet De Grønne fikk gjennomslag for over 100 millioner til miljø- og klimatiltak i budsjettet for 2016. I stedet for å juble over et grønt skifte som Høyre og Frp tidligere har bremset, valgte Venstre på ny å følge sine tidligere byrådspartnere og stemme imot. Dermed stemte Venstre imot å innføre restriktive tiltak mot bilbruk i byen, og mot å doble budsjettet for drift og vedlikehold av sykkelveier. Venstre stemte riktignok for at byrådet skulle starte arbeidet med bilfritt sentrum, men dessverre stemte de imot å bevilge penger til det i budsjettet.

Guri Melby uttrykker bekymring for at byregjeringens miljøtiltak ikke kommer raskt nok. De store, effektive grepene uteble under hennes egne to år som byråd for miljø og samferdsel. Kanskje ikke så rart, når byrådet satt på klimafornekteren Carl I. Hagens nåde. Nå har ambisjonene blitt kraftig skrudd opp. Alle partiene er enige i de langsiktige målene, byregjeringen vil sørge for å følge opp ordene med handling.

Melby gjentar påstanden om at byregjeringen kutter i kollektivtrafikken. Som hun vet har den borgerlige regjeringen økt momsen på kollektivreiser, uten å kompensere alle kommunene fullt ut. Regjeringen har altså, med Venstres velsignelse i Stortinget, økt skatten på kollektivtrafikk. Heldigvis rammer det ikke tilbudet, men uansett bør vi miljøengasjerte Oslopolitikere stå sammen om å kreve bedre vilkår for miljøvennlig transport i byen vår fra regjeringen.

Guri Melby vet naturligvis at det vil ta mer enn hundre dager å sette i verk de store tiltakene som vil redusere forurensing i Oslo. Som et blokkuavhengig parti er vi i De grønne spesielt opptatt av å lytte til gode innspill fra opposisjonen. Venstre og byregjeringen har felles mål om å redusere luftforurensning og klimagassutslipp i byen vår, og øke trivselen og framkommeligheten. Jeg håper partiene som er opptatt av miljø kan finne mer sammen i årene som kommer.

Vi setter nå i gang diskusjonene om de store samferdselsutbyggingene i Oslopakke 3, der vi må unngå utbygging av en dyr, forurensende og unødvendig motorvei. Og snart kommer konseptet for bilfritt sentrum. Når enda flere av byregjeringens visjonære og effektive nye tiltak kommer på bordet, ser vi fram til konstruktive innspill fra både Melby og andre i opposisjonen.