Guri Solberg nervøs før kveldens Amanda-utdeling

Gleder seg til Bjørn Sundquist skal synge Johnny Cash.

HAUGESUND (Dagbladet): Solberg tar over stafetten fra Solveig Kloppen, som ledet showet i fjor, og Ingrid Bolsø Berdal, som gjorde det året før. Det er andre gang den erfarne programlederen leder filmprisutdelinga, men det gjør henne ikke mindre nervøs foran den halvannen time lange direktesendinga.

- Det er en ærefull oppgave som gir sommerfugler av den gode sorten. Jeg er alltid nervøs før programlederjobber, men her er jeg godnervøs. Det er så fine rammer rundt det, bokstavelig talt, og så mange flinke folk i salen, sier Solberg, som de siste månedene har vært å se i TV 2s «Sommertid» sammen med Ida Fladen og Gunhild Dahlberg.

Hun kan ikke love mer enn ett arbeidsantrekk i kveld - men mener til gjengjeld tv-publikum vil oppleve såvel nervøse filmfolk, sterke gledesutbrudd og fine musikalske opplevelser.

- Vi vet han er en god skuespiller, men i kveld skal altså Bjørn Sundquist synge - og han skal synge Johnny Cash. Det er noe jeg gleder meg til å introdusere, for det tror jeg blir bra, ser 38-åringen, som i dag har brukt Instagram for å vise fram en selvklebende BH hun går med i dag for ikke å skape merker på ryggen som kan synes på tv-skjermen i kveld.

- Det er en av de uglamorøse detaljene bak årets Amanda-utdeling, sier hun.

Likte Binoche og Hagen Solberg trekker fram franske Juliette Binoche i rollen som pressefotograf i Erik Poppes bejublede «Tusen ganger god natt» og Pål Sverre Hagens tolkning av psykopatisk gangster i Hans Petter Molands komedie «Kraftidioten» blant fjorårets store filmopplevelser. Begge er nominert til amandapriser i klassene for beste skuespillere.

Blant de 16 andre prisene som i løpet av dagen skal deles ut i Haugesund, der den internasjonale filmfestivalen starter i morgen, er publkumsprisen Folkets Amanda. Den er det Dagbladets lesere som stemmer fram vinneren på - og avstemninga er åpen helt fram til klokka 21.00 i kveld.

Hele 25 norske filmer ble sett av mer enn 10 000 mennesker på kino i fjor, og kvalifiserte seg dermed til den første avstemningsrunden, som gikk av stabelen i forrige uke.

De fem filmene som fikk flest stemmer gikk videre til finaleavstemninga, som varer helt fram til klokka 21.00 i kveld - knappe timen før komiker Morten Ramm spretter konvolutten på scenen i Haugesund. Det hele sendes direkte på TV 2.

Du kan stemme en gang med webskjemaet i denne saken - og så mange ganger du vil på SMS. Bare husk at det koster deg en krone per stemme.

• Send AMANDA 1 til 2400 for å stemme på «Kill Buljo 2»
• Send AMANDA 2 til 2400 for å stemme på «Søsken til evig tid»
• Send AMANDA 3 til 2400 for å stemme på «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa»
• Send AMANDA 4 til 2400 for å stemme på «Kule kidz gråter ikke»
• Send AMANDA 5 til 2400 for å stemme på «Gåten Ragnarok»

Tidsskjema Du kan følge dagen og kveldens begivenheter på Dagbladet.no.Klokka 14.30 deles de første 9 prisene og sen såkalte gullklapperen ut i rådhuset i Haugesund. Dette dreier seg om de tekniske prisene, slik som beste klipp og lyddesign.

Klokka 19.30 ankommer stjernene den røde løperen i festsalen på Rica Maritim, og Dagbladet sender det hele direkte. Klokka 20.00 starter TV 2s startskuddsending med Asbjørn Slettemark og Mona B. Riise som programledere. Klokka 21.40 starter selve showet, som ledes av Guri Solberg. Dagbladet intervjuer prisvinnerne umiddelbart etter tildelingene.

De nominerte i de viktigste kategoriene er: Beste norske kinofilm: «Blind», «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» og «Tusen ganger god natt».
Beste kvinnelige skuespiller: Ellen Dorrit Petersen («Blind»), Amrita Acharia («Jeg er din») og Juliette Binoche («Tusen ganger god natt»).
Beste mannlige skuespiller: Pål Sverre Valheim Hagen («Kraftidioten»), Samakab Omar («Natt til 17.») og Aksel Hennie («Pionér»).
Beste kvinnelige birolle: Ivan Anderson («Brev til kongen»), Kristin Zachariassen («Kule kidz gråter ikke»), Lauryn Canny («Tusen ganger god natt»).
Beste mannlige birolle: Marius Kolbenstvedt («Blind»), Hassan Demirci («Brev til kongen») og Herbert Nordrum («Pornopung»).
Beste barnefilm: «Doktor Proktors prompepulver», «Kule kidz gråter ikke», «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa».