Marcus og Martinus` «Like it like it» får kritikk:

Guro (11) er skuffet over Marcus og Martinus-video: - Jenter skal ikke bare være til pynt

11-åringen fikk sjokk da hun så tvillingenes nye musikkvideo

UBALANSERT: Guro Heggholmen (11) reagerte sterkt på at jentene i Marcus og Martinus' nye musikkvideo «Like it Like it» ikke var med og skatet og hoppet i bassenget. Video: Privat / Sony Music NorgeVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For fem dager siden slapp poptvillingene Marcus og Martinus en fersk musikkvideo til låta «Like it Like it».

Guro Heggholmen (11) hadde feber og lå hjemme i huset på Askøy utenfor Bergen da hun kom over den siste musikkvideoen til de populære tvillingene på Youtube.

- Jeg ble egentlig veldig skuffa da jeg så videoen. Den var veldig rar. Jeg skjønner ikke helt hvorfor de bare har latt guttene gjøre de kule tingene som å skate og ta salto ned i bassenget, forteller Guro til Dagbladet.

Den engasjerte 11-åringen viste videoen til moren for å spørre hva hun synes om framstillingen av jentene.

Se hva hun reagerer på i videoen øverst i saken.

- «Vi må si ifra, vi må ringe avisa», sa Guro til meg. Jeg fortalte henne at hun kanskje ikke hadde så lyst til å legge seg ut med de gutta, de er jo veldig populære. Da reagerte Guro med å si at det var jo nettopp derfor det var så viktig å si ifra om dette, forteller mor Karine Heggholmen.

11-åringen sendte så et innlegg til BT Junior.

Høster kritikk

Videoen er allerede sett over to millioner ganger på Youtube, men har derimot høstet kritikk fra en rekke parter. P3.no ga låta terningkast én under tittelen «Pubertalt vås», mens VGs anmelder trillet terningen bare ett hakk høyere og ga poplåta en toer med tittelen «Nesten stryk i engelsk».

Guro forteller at hun likte sangen, men at hun synes det er dumt at Marcus og Martinus har gått med på å framstille jenter på den måte de er gjort i videoen.

IKKE TIL PYNT: Guro Heggholmen (11) er opptatt av at jenter skal kunne gjøre det samme som gutter, og har laget en egen hashtag. Video: Karine Heggholmen
IKKE TIL PYNT: Guro Heggholmen (11) er opptatt av at jenter skal kunne gjøre det samme som gutter, og har laget en egen hashtag. Video: Karine Heggholmen Vis mer

- Det er mange som hører på musikken deres, og plutselig begynner folk å tro at verden er sånn. Jeg fikk sjokk, jeg synes de har tatt et dumt valg. Jeg vil ikke at jenter skal tro at de for eksempel ikke kan skate, sier ungjenta til Dagbladet.

Det er ikke bare selve låta som har fått blandet mottakelse, men også videoen, som en tid ble sensurert for de yngste seerne på Youtube, skriver VG.

Se videoen øverst i saken!

Kjenner seg ikke igjen

- Vi ønsker ikke å kommentere denne saken, sier presseansvarlig for Marcus & Martinus, Marte Schei i Anti, til Dagbladet.

Schei henviser til plateselskapet, Sony Music Norge, som er oppdragsgiver for musikkvideoen til «Like it Like it».

- Jeg vil framheve at det er Sony som oppdragsgiver som setter kriterier for innholdet i denne videoen, så det er ikke bestemt av gutta selv, forklarer administrerende direktør i Sony Music Norge, Lena Midtveit, til Dagbladet.

Hun forteller at hensikten med videoen var å formidle en sommerlig og positiv stemning, og hvordan Marcus og Martinus, og fansen deres er.

- Gutten som skater er også en av verdens beste skatere, Tom Erik Ryen. Han er norsk og bor i LA, og vi tenkte at det var kult å ha ham med i denne videoen. Hvis vi hadde hatt en jente i samme kategori hadde det selvfølgelig vært aktuelt å ha henne med, sier Midtveit.

Hun sier Sony tar kritikken til etterretning, men kjenner seg ikke igjen i at jentene er for lettkledd i videoen.

- Som kvinnelig sjef og småbarnsmor selv, legger jeg spesielt vekt på at alt vi sender fra oss er etisk forsvarlig. Enhver artist og enhver målgruppe har ulike hensyn som må ivaretas. Det hensynet mener vi er godt ivaretatt i «Like it Like it», sier Midtveit, og legger til:

- At unge mennesker engasjerer seg er kjempefint å se. Videoen har 2,5 millioner visninger, og det sier at vi har truffet målgruppen

Opptatt av likestilling

Guro Heggholmen er svært opptatt av likestilling, og har laget en hasjtagg sammen med moren etter at hun så videoen, som heter #ikketilpynt.

- Likestilling er veldig viktig fordi jenter også skal få lov til å ha det gøy, hvis det ikke er likestilling, blir det ikke noe gøy. Jeg synes at alle kan drive med de samme tingene, vi er jo mennesker alle sammen, påpeker hun.

I tillegg til at jentene i videoen bare sitter rundt guttene og ser på, reagerte Guro på hvordan de var kledd.

- Folk skal få kunne gå i bikini altså, jeg sier ikke det. Men, de var filmet fra vinkler som gjorde at de bare skulle bli fremstilt som deilige. Det var veldig urettferdig. Jentene skulle bare være fine og deilige, utdyper hun.

Skrev leserbrev som niåring

Det er ikke første gang Guro har reagert på forskjeller mellom gutter og jenter. For to år siden reagerte hun også da hun så en utstilling ved Bergen storsenter.

Den mannlige utstillingsdukken stod på hendene, mens jentene bare satt rundt og så på.

Den da ni år gamle jenta skrev leserbrevet «Jenter kan faktisk også stå på hendene» og sendte det inn til Bergens Tidende.

Saken ble fanget opp av TV 2 og resulterte i at lederen for senteret tok Guro på alvor og satte opp en kvinnelig utstillingsdukke som også stod på hendene i utstillingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer