Ny Netflix-serie: «Wild Wild Country»

Guruen ville bygge Utopia. Det endte med en sexkult som sto bak et av de største giftangrepene i USA

Angrep menneskene i lokalsamfunnet for å beskytte sitt «religiøse paradis».

TRAILER: «Wild Wild Country» er Netflix' nye dokumentarserie som tar deg med på innsiden av den amerikanske sexkulten til Bhagwan Shree Rajneesh. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Året er 1981. Den indiske guruen Bhagwan Shree Rajneesh («Osho») har brukt de siste ti åra på å rekruttere nye tilhørere. «Sannyasins» kaller de seg. De tilber Rajneesh, som preker til dem om spiritualitet og frihet.

MEDITASJON: Tilhengerne til Rajneesh samles til en klem under en meditasjonsøkt i Rajneeshpuram i 1984. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Bill Miller
MEDITASJON: Tilhengerne til Rajneesh samles til en klem under en meditasjonsøkt i Rajneeshpuram i 1984. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Bill Miller Vis mer

Frihet til å tenke og uttrykke seg, og om åpen og fri seksualitet. Budskapet faller i god jord. Siden 70-tallet har tusener valgt å følge og idolisere den frittalende mannen med den karakteristiske framtoningen.

Det er lite som tyder på at Rajneesh om noen år kommer til å bli utpekt som en av de ansvarlige for et av de største biologiske angrepene i amerikansk historie.

Utopia: Rajneeshpuram

I India har Rajneesh falt i unåde både hos myndighetene og hos flere tradisjonelle religiøse grupper. Han bestemmer seg for å flytte hele foretaket, inkludert en rekke dedikerte tilhengere.

Reisen går til den bittelille bygda Antelope i Oregon, USA.

Her vil guruen bygge opp sin egen by, Rajneeshpuram. Han slår seg ned ved en ranch som han gir navnet Rancho Rajneesh. Ranchen strekker seg ut over et område på rundt 260 kvadratkilometer. Her bor ikke bare guruen, men også alle de som har valgt å følge ham til Oregon. De arbeider gratis, og kler seg i like, oransje kapper.

Til å begynne med ser det relativt lyst ut. Ifølge en uttalelse fra bevegelsen fantes det på et tidspunkt hele 300 000 sannyasins i verden. I Oregon drømmer de om et utopisk samfunn.

Men i møte med det konservative, lille lokalsamfunnet oppstår det raskt en spent atmosfære.

Maktkamp og drapsforsøk

De kommende åra skal prosjektet til Rajneesh og hans tilhengere bli til en historie spekket av kontroverser, valgfusk, sexorgier, bombeangrep og drapsforsøk.

ROLLS ROYCE: Rajneesh hadde en egen bilpark med 90 Rolls Royce-biler. Her er han på sin daglige hilserunde i ashramet Rajneeshpuram i Oregon i 1984. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Bill Miller
ROLLS ROYCE: Rajneesh hadde en egen bilpark med 90 Rolls Royce-biler. Her er han på sin daglige hilserunde i ashramet Rajneeshpuram i Oregon i 1984. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Bill Miller Vis mer

Netflix-dokumentaren «Wild Wild Country» gir innblikk i det konfliktfylte tiåret som fulgte for begge parter i konflikten.

Se trailer øverst i saken!

Maktkampen begynner for fullt da Rajneeshs nestkommanderende, Ma Anand Sheela, begynner å utvide ranchen med mål om å skape en hel, velfungerende by.

Rajneesh og følgerne møter motstand for prosjektet både hos lokale myndigheter, miljøvernsaktivister og fra medlemmer innad i samfunnet. Snart har kulten fiender på flere fronter.

Da et hotell tilhørende Rajneesh blir bombet i 1983, tar guruen og Sheela derfor grep for å vinne tilbake kontrollen over ranchutvidelsen fra myndighetene.

Drapsforsøk

Nettavisa Oregon Live omtalte saken i 2017. Ved hjelp av offisielle dokumenter som politi- og rettsdokumenter, samt uttalelser fra kultens avhoppere, har avisa nøstet opp i noen av udådene som ble planlagt og begått av kultmedlemmer i et desperat forsøk på å redde sitt religiøse Utopia.

Avisa beskriver hvordan en annen av Rasjneeshs følgere, Ma Anand Puja, en sommerkveld i 1985 tar seg inn på et sykehus i Portland.

Målet hennes er å drepe politikeren James Comini, som er innlagt etter en øreoperasjon. I hånda har Puja ei sprøyte med en dødelig blanding som hun planlegger å sette i Cominis drypp.

Comini var imidlertid aldri koblet til noe drypp, og Puja må rømme med uforrettet sak. Det skulle imidlertid vise seg at drapsattentatet ikke var den eneste ekstreme eller kriminelle handlingen Rajneeshs følgere hadde begått.

Forgiftet minst 700

Bare tre måneder etter attentatforsøket mot Comini, kollapser det religiøse samfunnet fullstendig. De aller mørkeste hemmelighetene kommer endelig for en dag.

Utvalgte grupper fra Rajneeshs kult hadde i skjul forgiftet minst 700 mennesker. Det skulle gå inn i historien som det største biologiske terrorangrepet i amerikansk historie.

ARRESTERT: Bhagwan Shree Rajneesh ble arrestert 31. oktober 1985, etter at han forsøkte å flykte fra USA. Foto: NTB scanpix / AP Photo
ARRESTERT: Bhagwan Shree Rajneesh ble arrestert 31. oktober 1985, etter at han forsøkte å flykte fra USA. Foto: NTB scanpix / AP Photo Vis mer

Blant annet skal gruppa ha spredt potensielt farlige bakterier i en matbutikk i byen The Dalles i et forsøk på å vippe et lokalvalg i Rajneesh-samfunnets favør.

Senere skal de, angivelig på ordre fra Sheela og Rajneesh, ha forgiftet flere restauranter i den samme byen, noe som skal ha ført til at mange ble syke.

Når gruppa fikk bot for å ha satt opp ulovlige telt i forbindelse med forberedelsene til en festival, forgiftet de også byens tjenestemenn. De skal også ha smurt en ukjent biologisk substans på dørhåndtakene i tinghuset.

Drapsliste, men ingen døde

Ma Anand Sheela ble beskrevet som desperat og paranoid mot slutten. Ifølge journalisten Les Zaitz, som har jobbet med å avdekke saken på vegne av avisa The Oregonian, utarbeidet Sheela og de nærmeste rundt henne en egen drapsliste som inneholdt både navn på ansatte fra myndighetene, og folk på innsiden av Rajneeshpuram.

Men selv om svært mange mennesker ble utsatt for angrep fra Rajneeshs sannyasins, var det ingen som døde. Bare én mann skal ha vært svært nær ved å dø, nemlig Rajneeshs lege, Swami Devaraj, som nesten døde etter å ha blitt stukket med en dose adrenalin.

SHEELA: Ma Anand Sheela ble dømt til 20 års fengsel, for blant annet avlytting og drapsforsøk. Hun sonet 2,5 år av dem. I 1988 måtte hun forlate USA, som en del av en betinget dom. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Arne Dedert
SHEELA: Ma Anand Sheela ble dømt til 20 års fengsel, for blant annet avlytting og drapsforsøk. Hun sonet 2,5 år av dem. I 1988 måtte hun forlate USA, som en del av en betinget dom. Foto: NTB scanpix / AP Photo / Arne Dedert Vis mer

Etter drapsforsøket mot Devaraj økte presset mot Sheela, og hun valgte til slutt å trekke seg som nestkommanderende. Det gjorde det mulig for andre medlemmer å stå fram og fortelle hva de hadde gjort av kriminelle handlinger. Rajneesh selv oppfordret dem til å være ærlige med myndighetene.

Rajneesh ble til slutt deportert fra USA, etter å ha erkjent seg skyldig i brudd på immigrasjonsloven. Han døde i India i 1990.

Sheela erkjente seg skyldig i drapsforsøk og elektronisk avlytting, samt for å ha stått bak et salmonellautbrudd som gjorde mer enn 750 mennesker syke. Hun ble dømt til 20 års fengsel, og sonet 2,5 år av dem. Hun vedgikk også å ha planlagt et giftsprøyteangrep mot Rajneeshs lege.

Sheela tilsto også immigrasjonssvindel, og ble også dømt for å ha arrangert over 400 falske ekteskap. Denne dommen ble imidlertid gjort betinget med forbehold om at hun flyttet ut av USA etter endt soning. I retten ble det sagt at det ville være «usannsynlig» at hun noensinne ville kunne returnere. Sheela flyttet seinere til Sveits.

Kilder: Oregon Live; Refinery29; The Oregonian (1985); The Oregonian: Les Zaitz (2011); Oregon Live (Arkiv); LA Times.

Offentlige dokumenter: Forklaring om forgiftningene; Forklaring om drapsforsøket på Comini

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer