MAKTMENNESKE: Medieeieren Rupert Murdoch er så innflytelsesrik at britiske politikere neppe tør å legge ytterligere begrensninger på aviser som The Sun, mener Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. Fotomontasje: NTB Scanpix / The Sun
MAKTMENNESKE: Medieeieren Rupert Murdoch er så innflytelsesrik at britiske politikere neppe tør å legge ytterligere begrensninger på aviser som The Sun, mener Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad. Fotomontasje: NTB Scanpix / The SunVis mer

«Gutt, 4, er merket av djevelen»

- Murdoch er en smart mann. The Sun betaler bøtene sine med glede om de selger noen ekstra aviser, sier Storbritannia-ekspert.

Den britiske avisa The Sun har en forside i dag med et usensurert bilde av en fireåring med et brennmerke på magen. Overskriften er «Gutt, 4, er merket av djevelen».

Guttens mor er intervjuet i avisa. Hun sier at hun ble sjokkert av å se merket. 

- Bare å se på det fikk meg til å skjelve. Jeg trodde noe unaturlig hadde skjedd med gutten min. Noe eller noen har gitt ham merket, men vi kan ikke forklare hvordan, sier hun til avisa. 

Twitterbrukeren Matt Cooper er en av mange som tilbyr en hakket mer hverdagslig forklaring. Merket, som ifølge artikkelen dukket opp 23. mai og var borte innen 16. juni, kan ha stammet fra en helt vanlig hårtørker.  

Vil klage inn avisa Måten The Sun presenterer saken på har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia. 

Sara Wollaston, som er parlamentsmedlem for toryene, sier til The Guardian at hun kommer til å klage saken inn for Press Complaints Commission, Storbritannias pressefaglige utvalg. 

- Det er en fullstendig vanvittig overskrift og å koble den med et usensurert bilde av gutten er upassende på alle måter, sier hun. 

- Hvordan kan de rettferdiggjøre å ta bilde av guttens ansikt eller å si at han har er blitt merket av djevelen? Det er et av de mest uansvarlige stykkene journalistikk jeg har sett på en god stund. 

Ville fremheve det okkulte The Sun vil ikke opplyse om de har betalt foreldrene for bildene, men sier i en uttalelse til The Guardian at de har gått fram på normalt vis. 

- Vi er bevisste på regelverket når det kommer til å honorere foreldre for slike historier. Vi oppfordret dem ikke til å utbrodere historien. Den vi trykket var resultat av en diskusjon de startet på sosiale medier, skriver The Sun i uttalelsen og legger til at de fant historien på Facebook.  

- Historien kom fra foreldrene. Vi prøvde å behandle dem på en lettsindig måte og fremheve det okkulte aspektet.
 
- Det tillates mer i Storbritannia - Å fortelle om man betaler og eventuelt hvor mye har aldri vært The Sun-eieren Rupert Murdochs praksis, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder. Han mener det er en god sjanse for at The Sun har operert innenfor de tillatte rammene i saken.  

- Det er ikke vanlig å sladde barn i britisk presse. Og om dette er en familie har solgt historien, sin, så er det en lovlig sak som kommer under pressefriheten. Storbritannia er et mye mer markedsliberalistisk samfunn enn det Norge er. Det tillates mer i trykkefriheten og pressefrihetens navn enn det man kanskje ville gjort i Norge.

- Murdoch ofret lite Mustad sier at The Sun antageligvis lever godt med de eventuelle reaksjonene fra Storbritannias presseutvalg. 

- Det er helt vanlig for dem å gå over den etiske grensen for å selge flere aviser og så heller betale den boten de får. De selger så mange flere aviser at de til syvende og sist tjener på det.

- Er det gjort noen forsøk på å skjerpe reaksjonene?

- Dette har vært diskutert i veldig mange år, men politikerne ønsker ikke å kue pressen. Vi er på mange måter tilbake igjen der vi var før News of the world-skandalen, hvor det var kraftige reaksjoner mot tabloidpressen og særlig de Murdoch-eide avisene, sier Mustad.

Han tror ikke britiske politikere ønsker å yppe mer med Murdoch etter telefonhackingskandalen i News of the world.    

- Murdoch er en smart mann. Det tok ikke mange månedene etter han la ned News of the world før han relanserte The Sun som søndagsavis og tok søndagsmarkedet allikevel. Han ofret veldig lite på å komme politikerne i møte. Han og The Sun har en betydelig maktposisjon i Storbritannia, også i det  politiske etablissementet. Jeg tror ikke de tør å lefle særlig mer med ham.