- Gutta er mer kyniske

Dorthe Skappel mener mannfolk har mindre sperrer mot å benytte seg av sine venner.

- UNDERLIG FENOMEN: Dorthe Skappel syns det er pussig at menn er så mye mer aktive nettverksbyggere enn det kvinner er. Foto: Lars Eivind Bones
- UNDERLIG FENOMEN: Dorthe Skappel syns det er pussig at menn er så mye mer aktive nettverksbyggere enn det kvinner er. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

I en artikkelserie har Dagbladet kartlagt Norges nye kulturelite, og hvordan de har bygd seg opp sitt nettverk.

Et interessant fenomen ved dette nettverket er at det består nesten utelukkende av menn.

Dorthe Skappel har selv lang fartstid som journalist med Kultur-Norge som hovedfelt.

Gjennom sin jobb har Skappel selv erfart at menn benytter seg mer aktivt av nettverksbygging enn kvinner.

- De er mye kjappere til å benytte seg av nettverkene. Men jeg tror også mye går på personlighet. Eia og Sagen-brødrene er mer utadvendte enn det jeg er.

- Mindre sperrer Skappel peker også på menn har litt tykkere hud når det gjelder å komme seg opp og fram.

- Jeg syns det er en fordel å ikke være så tett på dem jeg skal intervjue. Gutta er mer kyniske i å benytte seg av kjendisvenner.

Det ser ikke ut til å være et problem for personer som Harald Eia, Fredrik Skavlan, Thomas Seltzer og Asbjørn Slettemark. De har ved gjentatte anledninger intervjuet hverandre og andre venner på sine tv-program.

Skappel forteller at hun selv er på «hei» med mange i Kultur-Norge, men at hun aldri har brukt dette aktivt.

- Jeg har for eksempel Mia Gundersen som nabo, men det har aldri falt meg inn å bruke det bevisst. Der har nok menn mindre sperrer.

- Underlig Skappel syns det er et underlig fenomen at menn er så mye mer aktive nettverksbyggere, men påpeker at kvinnene nå er på vei fram.

- Det er jo også en del kvinner som driver med dette. Se på de som jobber på Latter for eksempel, med Elina Krantz i spissen. De er nok flinkere til å dra veksler på hverandre.

- Uinteressert Som redaktør i tidsskriftet Samtiden, er Cathrine Sandnes en annen sentral kvinne i norsk kulturliv. Men også hun skyr nettverksbygging.

- Jeg er så uinteressert i nettverk, og forsøker å styre unna det så mye som mulig. Jeg har gått i motsatt retning av disse nettverksbyggerne, og søker mindre oppmerksomhet rundt egen person, sier Sandnes.