Gutta i røyken

Det er hett rundt ørene på Röyksopp for tiden.

Torbjørn Brundtland og Svein Berge er nominert til hele fire priser under MTV-utdelinga i Barcelona. Det har ingen nordmenn gjort før dem.

Derfor presenterer vi her Röyksopp - fra A til Å:

A

lder. Torbjørn Brundtland er 27 og Svein 26.

B

ergen. Byen hvor bandet har utviklet musikken sin siden de flyttet dit våren 1997. Det hippe franske rockebladet Inrockuptibles, som hadde fire sider reportasje om duoen, sammenlignet Bergen med David Lynchs «Twin Peaks», klemt mellom hav og fjell.

C

inema. Gutta har sagt at drømmen er filmmusikk i tett samarbeid med en bra regissør.

D

j-er. Röyksopp skal varme opp for Moby i Oslo Spektrum 7. oktober. Riktignok skal de ikke spille selv, slik de gjør på resten av Mobys turné, men derimot være DJ-er under navnet Svein & Torbjørn.

E

ple. Duoens gjennombruddslåt. Etterfulgt av låter som «So Easy» og «Poor Leno».

F

rost, alias Aggie Peterson, har nettopp kommet ut med nytt album, «Melodica». Röyksopp har produsert to spor på den nye Frost-plata, «Running Boy» og «Half-Whole».

G

ærninger? Röyksopp har rykte på seg for å være nerdete kontrollfriker som ikke overlater en eneste liten flik til tilfeldighetene.

H

itliste i England. Röyksopps debutalbum «Melody A.M.» gikk inn på niende plass på den engelske albumlista i august. Visstnok den høyeste norske listeplasseringen siden a-Has glansdager. Nå ligger albumet på 38. plass.

I

nternett. Du finner ut mye om gutta på deres hjemmeside www.royksopp.com.

J

ournalistfavoritter. The Face, Sleazenation, Mixmag, Ministry, Big Issue og Gay Times kåret alle «Melody A.M» til månedens album da plata kom ut i fjor høst.

K

jendisfavoritter. Da musikkavisa New Musical Express (NME) spurte artister og musikk-kjendiser om deres cd-favoritter i 2001, ble det pussige bandnavnet Röyksopp nevnt igjen og igjen.

L

evi\'s. Torbjørn og Svein er sponset av Levi\'s. Röyksopp har vært klesgigantens norske satsing det siste året. Klesgiganten tok i fjor med seg Röyksopp på en nordisk turné, lagde annonser med dem og delte ut singler med Röyksopp hvis man prøvde et spesielt Levi\'s-produkt. Röyksopp stiller også i fullt Levi\'s-antrekk på coveret til singelen «Eple».

M

elody A.M. Guttas debutalbum fikk strålende kritikker her hjemme da den kom for litt over et år siden. «En funky og lekker oppvisning i alt mulig», sto det i Dagbladets anmeldelse, sammen med en femmer på terningen.

N

ominasjoner. Röyksoopp er nominert til fire priser under MTV Europe Music Awards i Barcelona 14. november. Kategoriene er beste nykommer, beste danceartist, beste video og beste nordiske artist. Lene Marlin vant kategorien beste nordiske artist i 1999, Briskeby var nominert i fjor, og a-Ha vant hele syv priser på 80-tallet.

O

slo Spektrum. Röyksopp vil spille tre ganger i Oslo Spektrum på under et år. I oktober med Moby, i november i fjor varmet de opp for Garbage og i mars gjorde de rent bord under spellemannpris-utdelingen.

P

rosjekter. De har tidligere laget musikk under navn som Aedena Cycle, Alanïa og Those Norwegians.

Q

uote. Sitater fra duoen på spørsmål om hverandre:

- Vi er så satans like. Vi er som Ole, Dole og Doffen. Eller Ole og Dole, da. Jeg begynner på en setning, Torbjørn fortsetter, sier Svein.

- Jeg beundrer Svein for mange ting, blant annet ryddigheten og hans høye sosiale intelligens, sier Torbjørn.

- Torbjørn er en grei fyr. Han har en fascinerende fantasi. Og så har han klare, sterke meninger, og det er veldig bra når man jobber sammen.

R

emikser. Det ryktes at duoen jobber med en del remixer, blant annet for Peter Gabriel og The Streets. Andre band som har vist interesse for samarbeid mede gutta er Mercury Rev, Manic Street Preachers, Garbage og Doves.

S

algstall. Albumet «Melody A.M.» nærmer seg nå 300 000 solgte. Debutskiva har solgt 65 000 i Norge, nesten 200 000 i England og 35 000 på kontinentet.

T

ellé. Tellé Records er labelen til Mikal Tellé i Bergen, mannen som ga ut de første platene til Röyksopp. Tellé har vært en undergrunnslabel, men med Kings Of Convenience tok det av, og labelen synes nå å ha direktelinje til England. I år fikk til og med mannen Bergen kommunes kunstnerpris!

U

SA. Det ryktes at «bergensbølgen» også er på vei over den store dammen. I disse dager skal debutalbumet lanseres i USA.

- Vårt plateselskap Source skal nå lansere Röyksopp og Sondre Lerche her i USA, uttalte Erlend Øie i Kings of Convenience nå i august. Source, undelagt Astralwerks, er en del av giganten Virgin Records. Source står blant annet bak den franske elektronikagruppa Air.

V

iser vei. Röyksopp er banebrytere når det gjelder å eksportere norsk musikk til utlandet. I etterkant har interessen for norsk elektronika mangedoblet seg. I forhold til tider hvor vi prøvde å eksportere popband som finnes på dusinet, har utviklingen vært eksplosiv.

W

all Of Sound. Plateselskapet til Röyksopp i London, underlagt storselskapet EMI. Du kan lese mer om Röyksopp på labelens hjemmeside.

X

-otiske. Gutta innrømmer at de kanskje er litt eksotiske i utlandet, og tror mange som ikke forstår norsk synes at Röyksopp er et fint ord å se på.

Y

tre trekk. Den lange, hengslete fyren med det tynne ansiktet og den tunge luggen er Torbjørn. Den lille mørke med hang til sosseklær og drag på damene er Svein.

Z

ap. Duoen har fått masse tilbud om å bruke låtene sine i reklame.

Æ

betyr «jeg» i guttas hjemby Tromsø. Byen har også fostret andre elektroniske artister som Frost, Bjørn Torske, Per Martinsen, Rune Lindbæk og Geir Jenssen aka Biosphere. Andre artister fra Tromsø er Lene Marlin og Espen Lind.

Ø

velse. Siden de var tolv og tretten år gamle har Svein Berge og Torbjørn Brundtland laget house og annen elektronisk dansemusikk på gutterommet. De begynte å programmere musikk på Commodore 64.

Å

rets musikkvideo. Röyksopp fikk i år Spellemann for videoen til låta «Eple». De ble også vinnere av kategorien elektronika. De stakk i tillegg av med priser for beste popplate, beste house/techno-plate og beste låt under Alarm-prisutdeling på Rockefeller i Oslo.

PRISDRYSS:</B> Gutta har hamstret mange priser i løpet av året. Her under Spellemannsprisen.
I LEVENDE LIVE:</B> På Moby-konserten 7. oktober i Oslo Spektrum skal Röyksopp varme opp - som dj-er.
VENNER:</B> Torbjørn Brundtland og Svein Berge har laget musikk sammen siden tidlig i tenårene.