FILM: Den siste scenen i Marius Holsts film «Mordene i Kongo» viser Joshua French og Tjostolv Moland ved siden av hverandre i blafrende høyt gress på en afrikansk slette. Begge løfter hendene, sikter og skyter. Men de har ingen våpen. Var alt bare en lek? Var gutta på bærtur?
Ingen sannhet
Leken har i alle fall kostet Norge flere millioner kroner, ett selvmord og et åtte år langt fengselsopphold. Den har kostet Kongo omtrent like mye i tapt anseelse og befestelse av mytene om det svarte, ville og voldelige indre Afrika. Og det er bare et tåpelig reklamejippo når Aksel Hennie, som spiller Joshua French, hevder at filmen forteller sannheten om hva som skjedde på vei til Kisangani i Øst-Kongo i 2009.
Kjøtthuer
Vi er Rambo 1 og 2, kjøtthue 1 og 2, spøker Moland (Tobias Santelmann) og French flere ganger i filmen. Det er ikke vanskelig å underskrive begge attestene, men det er i det minste befriende at filmen ikke er noe bevisst forsøk på å lage et helteepos. French har riktignok en lang – og autentisk, hvis vi skal tro tidligere manusforfatter på filmen, Nikolaj Frobenius – monolog om hva slags «menn» de to er: Genetisk disponerte voldsmenn, krigere som ikke passer inn i det «softe» Norge.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger