Gutta på kul tur

Aschehoug-direktør William Nygaard og teater-sjef Kjetil Bang-Hansen tok med seg fire kompiser på Svalbard-tur. Så padlet de 180 km mellom hvalross og isbjørn. Og ble rolige.

- Henrik fikk en hvalross opp i ræva! sier skuespiller Anders Mordal.

- Ja, det var en helt utrolig tur, medgir scenekollega Henrik Mestad.

- Så, så, gutter: Nå må vi fortelle én ting om gangen, skjærer forlagsmannen William Nygaard gjennom, og får støtte av sjef ved Oslo Nye Teater Kjetil Bang-Hansen, høyesterettsadvokat Carsten Riekeles og advokatkollega Andreas Mellbye.

Dagbladet var på Gardermoen for å ta imot den helt spesielle gjengen godt voksne kulturpersonligheter da de kom tilbake etter den 14 dager lange padleturen på Svalbard. Med skjeggstubber, masse bagasje og glødende øyne fortalte gutta hvordan de hadde opplevd den utradisjonelle gutteturen.

Væpnet vakt

William Nygaard sier at de har planlagt turen i to år og at hele gjengen er erfarne padlere. Så forteller Mestad at de på grunn av faren for isbjørn måtte ha væpnet vakt hver eneste natt. Bang-Hansen regner med at de til sammen har padlet 180 kilometer. Så åpner Nygaard for historien om da Henrik Me-stad, blant annet kjent fra NRK-serien «Soria Moria», angivelig fikk «en hvalross opp i ræva»:

- Heldigvis lå vi godt samlet med kajakkene. Hadde han gått rundt med den hvalrossen i nærheten og to grader i vannet, ja, da hadde han strøket med. Dette er enhver padlers store skrekk, sier Bang-Hansen.

- Jeg tok det hele selvfølgelig med knusende ro, smiler Henrik Mestad.

Da ler hele gjengen, samtidig som de viser forståelse for at Mestad nærmest fikk tårer i beinklærne av rein skrekk.

- Men hvalrossen var truende, forteller Nygaard.

- Det var en liten tass på et tonn, og den er ikke til å spøke med.

De andre synes William Nygaard overdriver litt når det gjelder denne hvalrossen.

- Hvis William vil at den skal være på ett tonn, så sier vi at den var på ett tonn, kommer det diplomatisk fra Bang-Hansen.

- Den brølte i hvert fall og viste tennene sine, sier Nygaard.

Pappvin og religion

Uansett: Vi skjønner at den godt planlagte og fysisk krevende kajakkturen på Svalbard innimellom var dramatisk. Men noen hyggelige stunder hadde de vel også? Og hva snakket denne ressurssterke gjengen egentlig om rundt leirbålet?

- Det Anders og jeg ikke kan om hoppsport fra 50-tallet, det er ikke verdt å vite, ler Henrik Mestad.

- Vi har snakket om det meste, blant annet religion, samfunnet og litteratur, forteller Bang-Hansen. Samtidig legger han til det befriende i at ikke alle turkameratene jobber med teater.

- Vi vasser jo i teaterfolk hele dagen, derfor er det så fint å kunne være sammen med folk som gjør noe helt annet. Og Carsten og Andreas er jo usedvanlige kunnskapsrike mennesker. Carsten kan jo så mye polarhistorie at han egentlig burde vært sysselmann der oppe.

- Og etter at pappvinen kom er det heller ingen sak å laste en kajakk på riktig måte, mener William Nygaard.

Ro

Dermed er vi kommet til stikkordet for denne turen. For tross all dramatikk, motstrøm, skremmende isbjørner og iskald sjøsprøyt, er hele den spreke gjengen enige om følgende:

- Hovedinntrykket vi sitter igjen med etter dette er følelsen av ro, og ikke dramatikk. Og følelsen av ro er det vanskelig å fortelle om, sier Henrik Mestad.

- Ja, denne opplevelsen skal synke ned i minnenes mudder, mener Bang-Hansen.

Turkameratene var skjønt enige om at dette hadde vært vellykket, og at de bare hadde hatt godt av å komme vekk fra sivilisasjonens mas og kjas. De kom heller ikke på noe de savnet der oppe på 80 grader nord.

- Jeg savnet i hvert fall ikke Sørlandet, sier William Nygaard.

KOKKEN HENRIK: Henrik Mestad (t.h.) og Anders Mordal (midten) fikk krefter og inspirasjon før prøvene til «De tre musketeer» på Nathionalteateret. Under turen på Svalbards fjorder var Henrik gruppas kokk. William Nygaard var kjellermester. - William dro også fram litt gåselever, sier Kjetil Bang-Hansen.Alle Foto: CARSTEN RIEKELES
PELSJEGERLIV: William Nygaard (t.v.) og høyesterettsadvokat Carsten Riekeles har vært nære venner siden guttedagene. Da hoppet de på ski, nå padler de langt i fjerne farvann. - Vi har alle tøffe jobber, så dette har vært en kjærkommen anledning til å koble av. Det har ikke vært en cowboytur, men en ferie for godt trente mennesker, sier William Nygaard.