Gutta på rølpetur

Gjennomført buskis med ølmager, slåssing, promp og alt som sjangeren krever.

FILM: Noen som husker at humoren i de gamle Olsenbanden-filmen ble kalt buskis? Glem det. Egon Olsen & co. er Shakespeare i forhold til Østfold-gutta på «Lange Flate Ballær»-tur. I går hadde de norgespremiere på Kosmorama-festivalen i Trondheim og Videofestivalen i Oslo.Med bare overkropper, hengende ølmager, luer med vikinghorn og dårlig engelsk inntar disse Fredrikstad-nasjonalistene fotball-VM 2006 i Tyskland og tripper som elefanter i glassbutikk i VIP-loungen i pausen mens hjemmelaget holder på å banke Norge ute på gressmatta.

Alle VIP-ene

Og hvem treffer de der? Hele produsent Harald Zwarts sommerlige omgangskrets, med Dorthe Skappel, Åsne Seierstad og Ari Behn i spissen. Sistnevnte har fått noen forsøksvis selvironiske replikker om «ekte mennesker», og noen husker på å be Behn «hilse til kjerringa». Det er bare sååååå morsomt!Eller ikke. Ryktene har fortalt at selv Fredrikstad-folk er betenkt over denne filmens effekt på byens image. Raymond-skikkelsen har jo ikke akkurat bidratt til å legge myten om Indre Enfold død, og her kommer det seks kloninger til, minst.På den annen side. Man får en slags godhet for amatørene som har påtatt seg å male hver sin bokstav i N-O-R-W-A-Y på magene sine og spille ut alt som kan tenkes av harry-holdninger. De sliter med sine store og små livskriser og dameproblemer i et manus som er malt med uhyggelig bred pensel.

Heia Norge

Den glupeste heter Edgar og driver EdGarasjen som snart er konk. Regissør Bjørn Fast Nagell etablerer de andre rollefigurene på enklest mulig måte ved å la en og en komme inn til sjefen og be om to minutter: Her er en som ikke selger biler til damer fordi han aldri har p..., en som er nervøs skapdranker, en som vil på Reperbahn, en som spiser og promper uavlatelig, en som er kristenmoralist. Felles for dem alle er at de liker lange flate ballær - nei, det ern\'te fassongen - og at de fordobler sine særegenheter straks de kommer utenfor landets grenser.Det blir veldig mye «Heia Norge Å-E-Å-E-Å-E» og veldig lite subtile vittigheter, for å si det sånn. Noen går på homsebar for å kjenne om det «røkkær i løken når du ser nakne kallær», noen maler Hitler-bart på tyske tollere og noen har ei truse hengende fast i skoen. Og noen synes alt dette er umettelig morsomt.Mange lo høyt på de riktige stedene der jeg så «Lange Flate Ballær», så da bør vi vel konkludere med at filmen får sitt publikum også utenfor Østfold. Filmen har ordinær kinopremiere 31. mars.