BLE FERSKET:  Bård Hoksrud har forklart til politiet at han fikk massasje over hele kroppen, og at han berørte prostituerte Nicole (bildet) i Riga. Foto. HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
BLE FERSKET: Bård Hoksrud har forklart til politiet at han fikk massasje over hele kroppen, og at han berørte prostituerte Nicole (bildet) i Riga. Foto. HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADETVis mer

Gutta på tur

Hva om sexkjøploven ikke hadde eksistert? Ville det da vært OK å dra til Riga på guttetur?

• Les også Lars Daniel Krutzkoff Jacobsens debattinnlegg: Sexkjøplovens absurditet

Da jeg fikk den tiende anklagen om at media forfølger Frp, svarte jeg at jeg tror TV 2 hadde vært like interessert om Erna Solberg var blitt tatt på fersken i Riga. Svaret utløste vantro latter. Hva i all verden mente jeg? Solberg er jo en dame.

Reaksjonene fra mange kommentatorer, både i og utenfor pressen, er den samme. Dette er en guttegreie og må behandles som det. Eldre menn har hatt lettest for å avfeie hendelsen i Riga som en privat bagatell ingen har noe med. Han har tross alt ikke begått mord, som Carl I. Hagen sa.

Han kunne like gjerne sagt han synes sexkjøploven er dum. Frp stemte mot den. Dessuten har Frp et liberalt syn på porno og prostitusjon, som flere har påpekt. Andre har et liberalt syn på skatt, uten at kemneren lar seg imponere av det.

Men Frp er ikke alene om å forsvare sin mann. Det er flere som instinktivt stiller seg i Bård Hoksruds hjørne i ly av å protestere mot norsk moralisme. Det er en merkverdig påstand. Nordmenn er blant de mest frilynte når det gjelder sex. Aviser og TV er fulle av det. Man kan tvert om mistenke at de som fortsatt insisterer på at sex er privat og bør forties, henger igjen i puritanismen.

Denne saken handler i liten grad om sex, men den illustrerer at kjøp av sex fortsatt betraktes som en manns privilegium av overraskende mange - det til tross for at de færreste menn benytter seg av det. Og til tross for all kunnskap vi etter hvert har om sexindustriens tragedier.

Sexkjøploven ble motvillig støttet også av liberale politikere, i et forsøk på å bekjempe trafficking og moderne slavehandel. Fordi det er en internasjonal industri, ble den også utvidet til å omfatte sexkjøp i utlandet. Det kan diskuteres om den delen av loven er mulig å håndheve, Hoksrud er den første som er ilagt forelegg, men det var ment å sende et signal til sexturister. Man kan være uenig i virkemiddelet, men ikke i målet. Som lovgiver må Hoksrud uansett følge loven, selv om han stemte mot den.

Men hva om loven ikke hadde eksistert? Ville det vært helt greit for en stortingspolitiker å gå på horehus i utlandet? Jeg tviler. Tidene har forandret seg.

Da jeg startet som journalist i Dagens Næringsliv, var jeg flere ganger på kostbare utenlandsturer betalt av næringslivet. Smøreturer var fortsatt vanlig på slutten av 1980-tallet. Kvinnelige finansreportere var det ikke, og jeg var derfor ofte den eneste kvinne i reisefølget, som ble skjenket og bespist på de beste restauranter. Kvelden endte som regel på strippeklubb. Det var en forventet og selvfølgelig del av programmet. Til frokost ble det servert historier om den delen av nattas utskeielser jeg av naturlige årsaker ikke hadde vært med på.

Det virker som en evighet siden nå, og når jeg forteller yngre kolleger om den tida, gjør de store øyne. «Du sa vel fra? Du fant deg ikke i det?» Spør de håpefullt. Jeg må skuffe dem. Jeg var ung, alene og måtte være en av gutta. Det kan ikke være lettere for unge jenter i Fpu, tenker jeg nå. De opplever at partiets ledelse forsvarer gutteturen til Riga. De er få og guttene mange. Så de holder kjeft og jatter med, slik Siv Jensen gjorde i Søviknes-saken.

Mange bedrifter og det offentlige fikk etter hvert etiske retningslinjer for ansatte på utenlandstur. Strippeklubber og sexkjøp ble strøket fra programmet. Det var en aktivitet som var uforenlig med et likestilt yrkesliv.

Lenge før loven kom var det altså en utbredt oppfatning i næringslivet og det offentlige om at sexkjøp er uttrykk for et så problematisk kvinnesyn at man nedla forbud mot det. Det var ikke moralisme, det var samfunnsansvar. Derfor handler ikke denne saken om å stille urimelige krav til politikeres moral, men om å stille nettopp de samme kravene til dem som vi gjør til andre ledere i samfunnet.

Vi vil ikke ha KrF-ere og speiderledere, sier Frank Aarebrot, som om det er en trussel mot demokratiet om politikere slutter å kjøpe sex i fylla. Det er ikke det. Jeg tror vi kan tåle flere av dem.

Det kan også Siv Jensen. Hun fortjener å reise på tur med gutta sine uten å måtte trekke seg diskré tilbake til hotellet, mens de går videre.