Gutta på tur

NRK og TV2 lever opp til tradisjonen som innebærer at mennene reiser ut, mens kvinnene forblir hjemme. Tv-kanalene har sendt 32 menn og bare én kvinne for å rapportere fra OL i Salt Lake City. Dessverre er ikke avisene noe stort bedre.

TV2s Christine Korme er eneste kvinne som rapporterer for norsk fjernsyn fra Salt Lake City. Hun slapp å reise langt, siden hun til daglig er USA-korrespondent for kanalen.

Det er godt voksne menn som rapporterer fra OL. NRK og TV2s til sammen 33 utsendte programledere og ekspertkommentatorer er i snitt 42 år.

Heller ikke Dagbladet, VG eller noen av de andre store avisene har kvinnelige medarbeidere i Salt lake City.

Blir hjemme

Karen-Marie Ellefsen, som ble ansatt som første kvinne i NRKs sportsredaksjon i 1979, sier at hun ikke er lei seg for at hun må holde fortet sammen med Hanne Marie Brevik, Brita Garden og Erik Strand.

- Hvis jeg ble bedt om å reise over, så hadde jeg gjort det, sier Ellefsen.

Også Brita Garden ville vært med gutta på tur.

- Det hadde ikke vært meg imot, sier Garden.

Prestisje

Førsteamanuensis Elisabeth Eide ved Journalisthøgskolen i Oslo ga for to år siden ut boka «Narrespeil - kjønn, sex og medier», og mener at sportsredaksjonene er «overbe mannet ».

- Kjønnsfordelingen på reporterne i OL overrasker meg ikke. Det er nok en bekreftelse på at de som vil avlyse debatten om kjønn og medier, er på villspor. Arbeidsfordelingen er slik at menn får de mest prestisjetunge jobbene, sier Eide.

Eide viser til en undersøkelse fra 1997 der bare ti prosent av de synliggjorte idrettsutøverne i NRKs sportssendinger var kvinner.

- Jeg tror ikke det er blitt så veldig mye bedre. I OL er det relativt mye mer synliggjøring av kvinner enn vanlig, fordi øvelsene er likt fordelt mellom kjønnene. Det blir derfor desto mer påfallende at bare menn blir ansett som verdige kommentatorer, sier Eide.

- Har prøvd

TV2s sportssjef Bjørn Taalesen mener det er kvinnenes egen skyld at sportsjournalistikken er mannsdominert.

- Spør jentene selv. Vi har prøvd og prøver stadig å rekruttere kvinner. Vi har hatt audition med bare jenter, og vi har samarbeidet med Idrettsforbundet for å finne kandidater. Men de er ikke interesserte nok. Kvinnene bør skjerpe seg, sier Taalesen i TV2.

Taalesen sier at det bare er en fordel med kvinnelige sportsreportere i OL.

- Men vi har ingen å ta av. Vi har to kvinnelige journalister i sportsredaksjonen. Guro Fostervold, som vi må ha på skjermen hjemme. Og Christine Espeland, men hun har morspermisjon, sier Taalesen.

- Ikke godt nok

Sportsredaktør Grethe Johnsen i NRK sier at hun hadde planer om å sende over to kvinnelige reportere til USA, men begge søkte permisjon.

- Det er på langt nær godt nok, men heller ikke VG og Dagbladet har kvinnelige sportsreportere i Salt Lake, sier Johnsen.

Johnsen sier at hun er redd for å høres konservativ ut, men sier at hennes erfaring tilsier at det er vanskelig å rekruttere kvinner til sportsjournalistyrket.

- Vi prøver å rekruttere flere kvinner, men dessverre er sportsjournalistyrket belastet med temmelig ubekvemme arbeidstider. Mesteparten av aktiviteten foregår når folk flest har fri. Det er dessverre et lite familievennlig yrke, sier Johnsen.

Kvinnelige fordeler

Karen-Marie Ellefsen sier at det imidlertid er blitt mange flere kvinnelige sportsjournalister de siste fem- seks åra.

- Interessen for sportsjournalistikk blant kvinnene er blitt mye større. Men det tar tid. Kommer det først til noen, så vil det alltid følge flere etter. Det er håp i hengende snøre, sier Ellefsen.

Ellefsen sier at de kvinnelige sportsreporterne har noen fordeler:

- Verden er så gal at kvinnene i enkelte situasjoner har enklere for å få slippe til i noen mannsmiljøer - særlig i utlandet. Kvinnene synes litt bedre hos de store stjernene, så det er kanskje vanskeligere å skyve oss unna og være avvisende.

- Ikke overrasket

Den tidligere langrennsløperen Trude Dybendahl Hartz sier at hun ikke er overrasket over kjønnssammensetningen.

- Jeg må likevel innrømme at jeg stusser litt. Det er mye menn. Jeg synes det ville vært morsomt å være med som ekspertkommentator, men jeg er ikke blitt spurt. Men jeg fronter ikke at jeg har lyst heller, og det er vel typisk oss kvinner? sier Dybendahl Hartz.

Hun sier at det ofte stilles strengere krav til ferske kvinnelige sportsreportere.

- For eksempel er Dag Erik Pedersen kommet inn og blitt en glimrende reporter. Men hadde han vært en kvinne, så ville han kanskje vært ute fordi han famlet litt i starten.

PASSER BUTIKKEN HJEMME: Fra venstre: Karen-Marie Ellefsen, Hanne Marie Brevik og Brita Garden. - Hvis jeg ble bedt om å reise over, så hadde jeg gjort det, sier Ellefsen.