DEBATT

Gutta trenger også politikk

Vi kan ikke la det historiske bakteppet med kvinnelig diskriminering forhindre oss i å ta mannlige problemer på alvor.

PÅ UTSIDEN: Mens alfahannene bruser med påfuglfjærene, er det et stort antall menn som befinner seg på utsiden av samfunnet. Det er ikke bare tragisk for individene det gjelder, det er også dyrt og farlig for samfunnet som helhet, skriver artikkelforfatteren.
PÅ UTSIDEN: Mens alfahannene bruser med påfuglfjærene, er det et stort antall menn som befinner seg på utsiden av samfunnet. Det er ikke bare tragisk for individene det gjelder, det er også dyrt og farlig for samfunnet som helhet, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forskningsminister Iselin Nybø fra Venstre argumenterer i et avisinnlegg i Aftenposten 20. juli at hun nekter å kvotere inn menn på psykologistudiet fordi det vil diskriminere kvinner med gode karakterer.

Nybøs avslag gir uttrykk for en politisk trend som vegrer seg for å strekke ut en hjelpende hånd til menn. Hvorfor er det slik at politikere ikke er villige til å hjelpe menn opp og frem?

Statistikken viser at menn sliter på mange områder og trenger politikk. Å være mann i dag kan være livsfarlig – i 2016 tok 416 menn selvmord i Norge. Det er dobbelt så mange menn som kvinner som ender livet sitt hvert år her i landet.

Selvmordsekspert Erlend Mork argumenter for at en av årsakene til at så mange menn tar livet sitt er at menn søker mindre hjelp. Et enkelt tiltak som potensielt kan ha en effekt på dette, er å utdanne flere mannlige psykologer. Det er logisk å tenke at terskelen for å søke hjelp er lavere hvis personen er av samme kjønn, særlig hvis utfordringene i livet er knyttet til samliv, seksualitet eller forventninger til mannsrollen.

Et større preventivt grep for å bedre situasjonen til menn, er å gi dem det som psykologen Viktor Frankl anser som det viktigste i livet: mening – i form av utdanning, jobb og relasjoner. På alle disse områdene ser vi at et økende antall menn er i ferd med å havne i Jokke og Valentinernes kategori: verdiløse menn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer