Guttas festival på Øya

Alle hovedartistene på Øya-festivalen er menn. Jentene mener arrangørene må ta seg sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg håper og tror at dette ikke er bevisst fra arrangørenes side, sier musikkartist Maria Solheim. Hun skal spille på klubbdelen av Øyafestivalen.

- Selv er jeg er imot å kvotere inn kvinner, men jeg synes det er viktig å fokusere på problemstillingen.

Øyafestivalen har de seinere åra blitt en av de største musikkfestivalene i Norge. Selve festivalbegivenheten går av stabelen i Gamlebyen 12.- 14. august. I forkant arrangeres det i tillegg klubbkonserter på ulike utesteder i Oslo. Til sammen er det satt opp 121 konserter. Kvinnelige artister er representert på bare 15 av dem. Av hovedattraksjonene på selve Øyafestivalen er Lauren i Savoy eneste kvinne på scenen. På klubbdelen av festivalen er derimot flere jenter representert.

Skuffende

- Hva! Er det ikke pupper og sprekk på scenen? Da kan det umulig bli en bra festival. Det tror jeg de fleste kvinnelige artister er enige i, sier Karen Jo Fields, som spiller på klubbscenen under Øyafestivalen.

Hun tror mye av grunnen til at det er så få kvinnelige artister på norske festivaler, er at turnélivet ikke alltid går overens med et familieliv.

- Mange kvinner i en viss alder har behov for å ta det litt med ro om sommeren. Spesielt hvis de har barn, sier Fields, som selv er gravid i sjette måned.

Siri Eriksen i jentebandet Bronco Busters hadde trodd bedre om Øyafestivalen.

- Øya pleier å være flinke, så dette er veldig skuffende. Men det kommer ikke akkurat som noe sjokk, sier hun.

Et ikke-tema

Pressesjef Christian Østlie i Øyafestivalen avviser kritikken.

- Dette er ikke noen problemstilling for oss. Vi booker ikke etter kjønn, vi booker etter profil, sier han. Østlie hevder at det er det er overvekten av mannlige musikere som er årsaken til kjønnsfordelingen.

- Det er en kjensgjerning at rockmusikken er dominert av menn. Hadde vi fått tak i PJ Harvey som vi ønsket oss, hadde dette heller ikke vært et problem. Jeg synes det er skummelt om vi skal begynne å booke artister på bakgrunn av kjønn. Kjønnsproblematikk innen musikkbransjen er interessant, men det er ikke noe tema i bookingpolitikken vår, hevder han.

- Man skal heller ikke undervurdere klubbdagene som profileringsplattform for artistene.

Bør overrepresenteres

- Vi snakker alltid om kvinner og ledelse, men på visse felt er kvinner nesten helt fraværende, slik som i musikkbransjen, sier forsker ved arbeidsforskningsinstituttet Nina Amble.

Hun mener Øyafestivalen bevisst bør prøve å få flere kvinnelige artister til å komme.

- Hvis de ikke er bevisste og overrepresenterer kvinner, skjer det som skjer på Øyafestivalen i år: At hele festivalen domineres av menn. Kvinner i rockbransjen må backes ekstra opp og gis den tryggheten som skal til for at de tør å komme, sier Amble.

Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet Berit Øksnes Gjerløw mener arrangørene står overfor en utfordring med å skaffe flere kvinnelige artister.

- Det er jo ikke departementet som arrangerer festivalen, men vi vil være med ved å oppfordre arrangørene til å arbeide videre med å få en bedre kjønnsdeling, sier Øksnes Gjerløw.

GUTTEMUSIKK: Til sammen er det satt opp 121 konserter på årets Øyafestival. Kvinnelige artister er representert på bare 15 av dem. Gluecifer er blant guttebanda som spiller i Gamlebyen 12.- 14. august.
HUMORROCKERE: Black Debbath.
PÅ PLASS: Sivert Høyem.
JOHNDOE: Med Jonas Skybakmoen spiller på Øya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer