Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Guttastemning konker ut alt - inkludert meg

Ingen svakheter kan stå i veien for guttastemning - for den er hellig!

GUTTA: Fra utsida ser det ut som alle guttegjengers lykkerus, i et intenst og noen ganger krampaktig forsøk på å løfte stemninga. Foto: Shutterstock
GUTTA: Fra utsida ser det ut som alle guttegjengers lykkerus, i et intenst og noen ganger krampaktig forsøk på å løfte stemninga. Foto: Shutterstock Vis mer
Meninger

Guttastemning. Gutta i sitt naturlige habitat.

Fra utsida ser det ut som alle guttegjengers lykkerus, i et intenst og noen ganger krampaktig forsøk på løfte stemninga. Men ser man nærmere finner man alltid en eller to med et blikk som roper om hjelp.

I helga var jeg en tur på Sørenga i Oslo. Ut på ettermiddagen tropper det opp en solid guttegjeng på cirka ti 18-19-åringer med en høyttaler - en uslåelig kombo på en varm sommerdag. De setter seg midt på brygga, og markerer sitt territorium.

Guttastemning – det er fascinerende å se på, men jeg er samtidig glad for at jeg ikke er en del av det.

INTETANENDE KVINNE FRA UTSIDA: Journalist i Dagbladet Amanda Strand Askeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INTETANENDE KVINNE FRA UTSIDA: Journalist i Dagbladet Amanda Strand Askeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Plutselig reiser alle ti seg opp og er klare for å bade. Men først skal de styrte hver sin halvliter øl. Det resulterer i at flere på brygga blir med og heier i det det ropes «Chug, chug, chug!».

Blikket til noen av dem tilsier at de fortsatt ikke har lært seg å like øl. Jeg klandrer dem ikke, ettersom jeg selv ikke klarte å nyte en øl før jeg var 20. Men slike svakheter kan ikke stå i veien for guttastemning, for det er hellig.

Ni av gutta blir ferdig omtrent samtidig, slenger fra seg boksen, og løper mot bryggekanten. Men én står igjen.

Vill i blikket i det han innser at han knapt er halvveis i boksen. Han holder seg på magen. En mage jeg har vanskelig for å tro at kan romme en hel halvliter. Han tar en pustepause, mens han ser alle vennene er på vei ut i vannet. Han er blank i øynene, men han gir seg ikke.

Heltemodig holder han ut og tvinger i seg resten av boksen, som en skiskytter som akkurat har fått tildelt fem strafferunder av sine egne lagkamerater. Men det tenker vi ikke på nå, fordi nå er det guttastemning.

Etter 20 sekunder, som for ham sikkert føltes som et helt halvt år foran publikummet på badeplassen, er det hans tur til å hoppe fra brygga mens resten av gjengen er på vei opp.

Hvis akkurat du leser dette, så vil jeg bare si at jeg beundrer gjennomføringsevnen din. Den kan ingen ta fra deg. I hvert fall ikke gutta. Den kan sikkert brukes til masse nyttig i framtida, men nå er tida for å bruke den på guttastemning.

Men er guttastemning evig? Ikke vet jeg. Jeg er jo bare en kvinne som observerer dette intetanende fra utsida. Trives for så vidt godt med det, og har forsonet meg med at man ikke kan få oppleve alt her i livet.

BRUTAL START: «Hvite gutter» er klar for sesong 4, og når en av gutta klarer å rote seg borti feil dame, spøker det for festival på gutta. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/ Dplay/ Rød Løper Vis mer

Å kalle meg en ekspert på guttastemning, er like idiotisk som om en mann skal forklare en kvinne hvor smertefullt det er å føde. Men likevel så har jeg vært vitne til guttastemning i forskjellige aldersgrupper gjennom mine 25 år på kloden. Og jeg har også lært at den konker ut alt, inkludert meg.

For eksempel da jeg gikk i første klasse, så spurte jeg en gutt i klassen om vi skulle leke sammen. Responsen var klar: «Nei, jeg leker bare med gutter». Bros before hoes anno 2000.

Da jeg var 15 år droppet jeg å møte venninnene mine for å være med kjæresten min. Men så passet det ikke for ham likevel, fordi han skulle være med gutta. Bros before hoes anno 2009.

Eller de gangene jeg har vært med familien, og faren min møter barndomsvennene fra Leikanger. Da kunne hans to døtre og kone ha forsvunnet uten at han hadde merket det, druknet i et hav av sognamaol. Bros before hoes - comeback anno 1975.

Guttastemning finnes i alle aldre. Men hva er fellesnevneren - det er bare for gutter.

Tilbake til Sørenga:

Gutta ligger strødd på brygga, men saltvannshåret dratt bakover. Det er relativt rolig stemning når en av dem slenger et lite forslag på bordet:

«Hey, gutta! Vi skal ikke sjekke opp noen chicks mens vi er her?»

På et millisekund smeller det fra han jeg er ganske sikker på at drakk opp ølen sin raskest:

«NEI! Chicksa kan vi ta i kveld. NÅ er det guttastemning!»

Bros before hoes anno 2020.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!