MANN OVER MANN:  Da Telenor skulle få seg ny konsernsjef for noen uker siden falt valget nok en gang på en mann. Sigve Brekke (i midten) tok over for Jon Fredrik Baksaas (til venstre). Foto: NTB Scanpix
MANN OVER MANN: Da Telenor skulle få seg ny konsernsjef for noen uker siden falt valget nok en gang på en mann. Sigve Brekke (i midten) tok over for Jon Fredrik Baksaas (til venstre). Foto: NTB ScanpixVis mer

Gutteklubben Grei kvoterer sine egne

Derfor trenger vi antikvotering, så innavlen i toppen og næringslivet kan ta slutt.

Meninger

I alle år har Gutteklubben Grei hatt et godt grep om maktposisjonene i Norge. De er kompetente, modige, kunnskapsrike, innovative, har økonomisk teft og et uslåelig nettverk av (mann) folk som er like dyktige og handlekraftige som dem selv. Ved å hente folk de kjenner til nøkkelposisjoner, er de sikret rett mann til rett jobb. En som tenker som dem. Resultatet er suksess - garantert.

Det er rart med det, i Gutteklubben Grei er de overbevist om at de selv vet best. Det er udiskutabelt. Så når andre - som kvinner, minoriteter eller annerledestenkende næringslivsfolk - hevder noe annet eller foreslår «tiltak», mobiliserer GG alle sine maktarrogante krefter for å latterliggjøre dem som ikke har peiling. For det er det som kjent bare GG selv som har.

Men er det virkelig sånn at talent og næringsvett ikke er jevnt fordelt blant mennesker? Er det en biologisk sammenheng mellom et menneskes potensial og om vedkommende er svart eller hvit, kvinne eller mann, muslim eller ateist, eller noe helt annet? Eller er det rimelig å anta at talentgenet er jevnt fordelt blant oss? Hvem som får mulighet til å utvikle sitt talent og nyte fruktene av det, er imidlertid en helt annen historie.

Den historien har Gutteklubben Grei god kontroll på. Mulighetene serveres først og aller fremst de man kjenner godt. Det er tryggest sånn. Man rekrutterer fra sine egne, slik kvoteres GG til posisjoner og makten er sikret til evig tid. Vi andre lures til å tro at det er best sånn. Med kvotering, en stille kvotering, en kvotering som aldri nevnes og dermed går oss hus forbi.

Når (annen) kvotering dukker opp som tema i debatten om inkludering og diskriminering, lar ikke protestene vente på seg. Kvotering er urettferdig! Det gir fortrinn til dårlig kvalifiserte kvinner eller innvandrere, og hindrer dyktige, norske menn i gjør karriere. Dessuten er det ingen fordel for de kvoterte kvinnene og innvandrerne, for de må bære stigmaet. Du kan ikke forvente å bli respektert eller tatt på alvor om du er kvotert. Slik er det ingen som vil ha det, selvfølgelig. Men er det slik? Er det ikke heller slik at moderat kvotering motvirker forskjellsbehandling, at man sørger for de facto like muligheter?

For å få slutt på den usynlige kvoteringen av Gutteklubben Grei i dette landet, må muligheten for å diskriminere på grunnlag av kjønn og etnisitet stoppes. GG må få nye briller på, briller som ikke forstyrres av et skjørt, et slør eller et svart ansikt. Først da kan vi konkurrere på like vilkår.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.