Gutteklubben hiv

På homsenettstedet Gaysir og i det homofile miljøet generelt foregår en selvransakende debatt om homsesaunaene, mer nyansert enn Trude Ringheims bidrag i Dagbladet 27. juni. En innsender sier: «Det vi vet er at hivpositive bruker sauna som et sted for å finne sexpartnere – sannsynligvis siden det ikke stilles spørsmål der og fordi de som er der oppsøker en risikoarena, og man da har “ren" samvittighet. (…) Problemet med sauna, i mine øyne, er ikke bare at det er en veldig effektiv arena for risikosex, men også fordi stedene pulveriserer et ansvar man har for hverandre.»

Folkehelseinstituttet overvåker hivepidemien og gir råd om forebyggende tiltak. Hivepidemien blant homofile menn er nå, etter over 20 år med informasjon og forebygging, verre enn noen gang, og saunaklubbene i Oslo er viktige arenaer for spredning av hiv, gonoré og syfilis. Vi har også flere indikasjoner på at personer som vet de er hivsmittet, bruker saunaene som arena for ubeskyttet sex. I en bekymringsmelding til Oslos helsemyndigheter i april 2007 foreslo vi en rekke tiltak: Kortere åpningstider, mer belysning i lokalene og bortvisning av personer som var ruset eller som praktiserte usikker sex. Om dette ikke hjalp, ba vi kommunen vurdere stenging.

Saunaene er et problem fordi de ser ut til å stimulere til usikker sex: I klubbene er det mange menn (betydelig mange flere enn de som samles i Frognerparken en iskald januarkveld) slik at brukerne kan ha mange partnere. Da øker sjansen for å få eller spre hiv. I klubbene er det tilrettelagt for anonym sex, i mørket eller gjennom hull i veggen. Da øker sjansen for at man dropper kondom. Kombinasjonen av mange menn, rusmidler og anonymitet gjør det lettere for den enkelte, inkludert de hivpositive, å fraskrive seg det personlige ansvaret for sikker sex. Forebygging dreier seg om å gjøre det enkelt å velge riktig. Saunaene gjør det enkelt å velge galt.

Ringheim og ledende personer i homomiljøet oppfatter våre forslag som «en homoseksualmoralsk pekefinger». Vi synes det blir en for billig avfeiing av en ektefølt bekymring over at kanskje hundre homser hvert år pådrar seg en dødelig sykdom som vil prege hver dag av resten av deres liv.