Guttekveld

Noen av oss er av den oppfatning at fisking er for spesielt interesserte. Ørretfiske med mark er for svært spesielt interesserte.

NRK har en påfallende svakhet for fiskefjernsyn. Ikke før er Bård Tufte Johansen og Lars Lenth ferdig med å kaste fluer (selv en fiske-skeptiker må innrømme at fiskefanatikerne la ut på noen usedvanlige sjarmerende fisketurer), før fiskelærer Trond Andersson og fiskeelev Per Erik Borge satte mark på kroken. Gårsdagens «Ut i naturen» hadde tittelen «Der satt'n» og det gjorde'n. Altså: to karer i solnedgang, i caps og fiskevest, som samtaler lunt om teknikk, utstyr og om tilværelsen. Ørreten. Elva. Skogen. Fiskestanga. Kroken.

Det er ingen vits i aktivt å mislike fisking på tv. Fisketur er harmløst, men ufattelig kjedelig. Fordelen med markfiske var i alle fall at fiskeren ikke står dønn stille og venter på en dupp.

Guttedrikk

Litt trist å innrømme det, men whisky er og blir en guttegreie. Torkjell Berulfsens serie «Edle dråper» har allerede fått mye ros. Nå får NRK radios dyktigste og genuine radiopersonlighet enda mer: Drikkeprogrammene er spekket med informasjon, anekdoter og referanser. En roende og på-heden-slentrende Berulfsen fortalte i gårsdagens program knakende underholdende og svært velformulert. Ordrappe Berulfsen har ofte blitt kalt ordkunstner. Det lyder hult, som om mannen ikke hadde noe å melde. Men i motsetning til Berulfsen-etteraperne som boltret seg i «Reiseradioen» tidlig på 90-tallet, er ikke opphavsmannens elegantier tomt snikksnakk.

Når hans framføring ofte virker lettere improvisert, er det selvsagt fordi hvert ord og alle detaljer er ekstra nøye planlagt og regissert. Berulfsen demonstrerer den gode, gamle regelen: Lette temaer bør ikke tas lett på. Lett om det lette blir oftest intetsigende. Tungt om tungt blir utilgjengelig. Tungt om lett og lett om tungt, er den gode formidlingskunsten.

Streiken

Storstreiken som trolig igangsettes 3. mai, var selvsagt temaet i nyhetssendingene og i «Redaksjon 21». Per Østvold, lederen for Transportarbeiderforbundet, utropt til farlig folkeforfører, var usedvanlig klar. Faktisk helt usedvanlig klar. Oppgjørdebatten i studio var også klar, vinklet og langt mer engasjerende enn lønnsoppgjørdebatter vanligvis er. LO-medlemmene ble neppe mindre oppildnet til streik av å høre på Per Østvold i går.

trude.ringheim@dagbladet.no