Guttemusikken

Når homsefestivalen Pride Park arrangeres for første gang i Norge, er det popbandet Zuma som er hovedattraksjonen. Fordi alle gutta ville ha dem.

- Zuma var det sterkeste ønsket til gutta da vi tok en spørrerunde på byens homsesteder, forteller Anne Mette Johnsen.

Hun er en av de som står bak den første Pride Park-festivalen i Norge - musikkfesten som årlig arrangeres i en rekke av verdens storbyer. I dag og i morgen skal Pride Park fylle Youngstorget med musikk og messeaktiviteter under Skeive Dager i Oslo.

- Det blir en slags homolandsby. Vi vil trekke Skeive Dager ut i byområdet. På den måten håper vi å få mer åpenhet, forteller Johnsen.

- Helt siden vi begynte å spille har vi merket at vi har appell blant homofile, forteller Alexander Stenerud bak gulbrune solbriller. Han er vokalist i popduoen Zuma, mens andremann Henrik Njaa står bak synthen. Gruppas første album, «Juno», ble sluppet i vår. Akkurat nå er det den fjerde singelen fra albumet, «Tie You Down», som spilles på radio og har erobret hit 40-lista.

- Dere blir sett på som et homoerotisk band. Er dere det?

- Det er noe med synthpopduoer, som Pet Shop Boys, som gir de signalene. Men vi har aldri tenkt på oss selv som en synthpopgruppe, sier Henrik.

- Vi er et popband. Men i Norge kan vi ikke pop, vi er en rockenasjon, sier Alexander.

Henrik nikker samtykkende.

- Det er typisk norsk at et rosa cover automatisk betyr at vi er homofile, sier han.

- Coveret blir jo lagt merke til, og det er bra. Men det var en estetisk greie. At det ble rosa er litt tilfeldig, og de hvite klærne er jo ikke noe vi går i til vanlig. Akkurat som David Bowie ikke gikk i kjole privat, sier Zuma-vokalisten.

- Vil dere bort fra det imaget?

- Vi er jo ikke akkurat homofobe, og på Pride Park kan vi vise at vi er med og ikke mot . Dessuten tror jeg det er et bra publikum, det er så enkelt som det, sier Alexander.

- Vi er mye mer redd for boyband-stempelet med gutter i hvite klær som knapt kan lage musikk selv. Dessuten slår god popestetikk alltid an i de homofile miljøene, sier Henrik.

- Musikalsk møtes jeg og Henrik i 80-tallspopen. Jeg skjønner ikke hvorfor 80-tallet er så utskjelt, det var jo en tid da melodien sto i sentrum. Det er snakk om å innrømme at «She\'s like the Wind» med Patrick Swayze faktisk er en god låt, sier Alexander.

Zuma er ikke det eneste bandet som skal spille på Pride Park. Arrangør Anne Mette Johnsen forteller at både Bel Canto og bandet Boy har en høy stjerne i miljøene.

- Jeg tror musikken i miljøet har forandret seg i det siste, og blitt bredere. For noen år siden var det sånn at jentene likte rock, mens guttene likte disko. Nå er for eksempel hip hop en stor greie blant de unge jentene. Dessuten har homsegutter alltid vært kjent for å ligge langt framme på det som er trendy.

Programmet for Pride Park finner du på dagbladet.no/manual