Gutten i røyken

I sedvanlig selvgod stil har Christopher Hitchens (61) skrevet sine memoarer i frykt for «å være for sent ute». De kom akkurat i tide til journalistens kreftdiagnose.

PROVOKATØREN: Christopher Hitchens ber ikke om unnskyldning for noe som helst i sine memoarer.. Foto: Reuters/Shannon Stapleton.
PROVOKATØREN: Christopher Hitchens ber ikke om unnskyldning for noe som helst i sine memoarer.. Foto: Reuters/Shannon Stapleton. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| På listen over faktorer som kan føre til spiserørskreft, troner alkohol og tobakk øverst. Slik sett er det ikke spesielt underlig at levemannen, journalisten og forfatteren Christopher Hitchens nylig pådro seg denne kreftformen. Han hevder selv han sluttet å røyke for to år siden, men dampet uansett på 60 sigaretter under et formiddagsintervju med The Guardian rett før diagnosen. I sin nye memoarbok, «Hitch 22», vier han dessuten flere sider på å understreke hvor behersket drikkingen er. Et sikrere tegn på alkoholi finnes knapt.

Lanseringsturneen, og en unik unnskyldning for både sprit og sigg, er avlyst. Nå venter i stedet tøff strålebehandling. Da er det en fattig trøst at den livstruende sykdommen — rent boksalgmessig — ikke kunne kommet på et gunstigere tidspunkt. Skjønt det er nok en ironi den pengeglad skribenten kan verdsette.

I essayet «Why I Write» lister George Orwell, en av Hitchens store idoler, opp fire forklaringer for hvorfor skribenter tar pennen fatt. Det kan være en lengsel etter å forskjønne verden (estetiske grunner), eller et ønske om å observere og formidle hendelser for ettertiden (historiske grunner). Ingen av disse har vært spesielt viktige for Hitchens. Men de to neste drivkreftene konkurrerer hardt om å trone på toppen: et behov for å dytte verden i en spesiell retning (politiske grunner), og en trang til å fremstå som smart, bli husket for ettertiden og bli snakket om (egoistiske grunner).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer