Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gutten i røyken

Smog har byttet navn til (Smog)... Men på scenen står Bill Callahan fra Chicago som vanlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under navnet Smog ga Bill Callahan ut åtte plater. «Cold Blooded Old Times» var med på lydsporet til filmversjonen av Nick Hornbys «musikknerder-har-også-følelser»-roman «High Fidelity».

Under navnet (Smog) har han gitt ut én plate. Den kom for litt siden og heter «Rain On Lens». Selv om Callahan anses for å være en av de nye store låtskriverne - han nevnes gjerne i samme åndedrag som Will Oldham - får han aldri være med på MTV Music Awards eller på Hit40. Det er visst like greit.

- Man blir jo bare bitter og kjedelig av å være berømt. Folk som Iggy Pop og Bruce Springsteen er blitt oppblåste, kjedelige fucks fordi de tilbringer altfor mye tid med folk som forteller dem hvor bra de er. Man må holde seg unna alle forretningsfolka, mener Bill, som likevel ikke går med på at alle Smog-fans ligner på gutta i platesjappa i «High Fidelity».

- Nylig møtte jeg en 50 år gammel lege. Han fortalte at han pleide å høre på Smog når han opererte om natta. Og så var det en 14 år gammel jente som rømte hjemmefra, og de eneste platene hun tok med seg, var Smog-plater.

- «Rain On Lens» er dyster. Er du enig i at du høres ut som Edvard Munch backet av Velvet Underground?

- Eh. Jeg liker Munch. Men jeg tror ikke han ville sunget som meg. Jeg tror han ville sunget som Burzum, black metal.

- Hvorfor parentes rundt Smog?

- Det ble mer estetisk på omslaget. Smog-navnet kom jeg på for 14 år siden, to år før jeg begynte å skrive sanger og lage Kassetter. Det har egentlig aldri hatt noen mening. Det er som å ikke ha noe navn i det hele tatt, hvilket ville vært best.

(Smog) spiller på John Dee i Oslo på mandag. En lei stevnekollisjon med konserten til åndsfrenden Kurt Wagner (Lambchop) på So What!

Les mer om (Smog) på hjemmesidene til plateselskapet Domino Records

Hele Norges coronakart