Gutten i røyken

En klagesang/elegi for tobakken.

BOK: Man får ikke akkurat lyst til å slutte å røyke av Berulfsens kortfattede guide til tobakkens historie. I gamle dager løste man verdensproblemer på et røykerom. I dag diskuterer man siste sladder: Hvem har slutta, hvem har sprukket, hvor mye koster sigarettene i Sverige for tida?

Blir ordet «røyk» nevnt utenfor tåkeheimen, så er det som om noen samtidig har kastet et askebeger fylt av svart samvittighet rett i fleisen på deg. Sigarettrøykerne er en døende rase. Bokstavelig talt. Og de vet det.

Opium?

Også Torkjell Berulfsen er en pusher av edder og galle, men i motsetning til skribenter forkledd i hvite legefrakker, er han ingen tilhenger av å være motstander. I hvert fall ble boka lest slik av denne røykeren: Han fikk ikke lyst til å slutte å røyke, men derimot forkaste sigarettene og gi seg pipa, sigaren og opiumen i vold. Kontemplasjon, tradisjon, ånd og mystikk - 30 ganger om dagen? Nei, på vei til og fra bussen. Hvor er Mozart?

«Opp i røyk» er delt opp i seks kapitler: tobakk, sigarer, pipe, snus og skrå, cannabis og sigaretter. Muntlig som skriftlig har Berulfsen sans for de småpussige anekdotene, de muntre ordspillene og de tørre spydighetene.

Forsiktig

Man kan gi Berulfsen beskjed om å skrive telefonledningens historie, og det ville trolig blitt en gladfortelling av det. Denne gangen virker det imidlertid som om livsnyteren er noe hemmet av sunnhetsoraklene av i dag. Berulfsen er litt mer forsiktig enn vi er vant til å høre ham, ikke fullt så amoralsk og dandy. Har antipuritanisten Berulfsen møtt sin overkvinne i Gro Harlem Brundtland?

Og - mens man først er i det sure hjørnet: Bildene er gjennomført dekket av et brunrødt filter. Et fiffig grep, men ikke særlig lesevennlig. Og knapt sunt for øynene der man røyker seg gjennom ei bok om røyk, filter over filter. Skriver man rosende om en tobakksbok, så har man samtidig blottlagt sitt ideologiske standpunkt. Men «Opp i røyk» tilbyr faktisk mye god underholdningsverdi og generell kulturkunnskap, også til ikkerøykeren. Den allmenne moralen i boka kan dessuten overføres til andre livsområder: Skal man ta seg en siste røyk, så grip etter pipa eller en tjukk sigar. Så lever man litt lenger.