DEBATT

Gutten på stranda og plastsoldatene

Plutselig kan et helt vanlig menneske som aldri har gjort noen andre noe vondt skrive på Facebook at en død flyktning er en god flyktning.

KRIG I PLAST: Det morsomste jeg visste var å leke krig, skriver artikkeforfatteren. Men ikke nå lenger. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KRIG I PLAST: Det morsomste jeg visste var å leke krig, skriver artikkeforfatteren. Men ikke nå lenger. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg var ti år gammel fikk jeg plastsoldater i kalendergave på julaften av moren min. Jeg var henrykt, men mine to eldre søsken protesterte til min store forbauselse høylytt ved frokostbordet. Jeg trodde jo vi var på lag, men det viste seg at de så noe helt annet i disse soldatene enn jeg kunne forstå.

Min reaksjon var å ta med meg luftgeværet mitt, stille opp soldatene i skogen og forsøke å skyte av dem hodene. Det morsomste jeg visste var å leke krig.

I dag ville jeg ikke drømt om å gi barna mine små plastsoldater som likner naturtro mennesker med våpen. Ingen andre foreldre jeg kjenner ville gjort det, og jeg tror ikke det finnes en eneste slik pakke lenger i lekebutikkene. Jeg ser aldri barna løpe rundt i skogen med lekepistoler mens de roper «bang bang» og krangler om hvem som døde. Til nød har de sverd og fekter med hverandre, men enden på kampen er at den ene mister våpenet og overgir seg.

I min tid tok vi hverandre til fange og «torturerte» hverandre med vannballonger og mørke søppelrom i blokkene, som var skumle nok når døra ble lukket igjen og man ikke så en finger framfor seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer