«Gutten som fryser» gikk som en farsott og ble sett av millioner - her er oppfølgeren

- Denne gang handler det om et kjempestort problem.

(Dagbladet): I februar i år ble elleve år gamle Johannes verdensstjerne over natta, etter at han figurerte i SOS-barnebyers kampanje «Gutten som fryser».

I kampanjen er Johannes plassert på en bussholdeplass i Oslo — uten jakke, midt på vinteren — og blir fulgt av skjult kamera. Resultatet vekket stor oppsikt, også utover Norges landegrenser.

Videoen er ifølge SOS-barnebyer blitt omtalt i mer enn 74 land, og budskapet sett et sted mellom 138 millioner og 5,5 milliarder ganger, i tillegg til at den med over 500 000 delinger er den mest delte kommersielle kampanjefilmen i Norge.

«To fedre» Den humanitære organisasjonen samlet inn over 2,4 millioner kroner via SMS-donasjoner, og mer enn 26 000 nordmenn bidro med både penger og ved å gi ei jakke til et barn i Syria.

Nå er oppfølgeren — kalt «To fedre» — klar. Den ferske kampanjen kan du se i videoen øverst i saken.

— Da vi laget «Gutten som fryser» om barn i Syria, var det en vinter som var ekstra truende for ungene på flukt. Denne gang handler det om et kjempestort problem, særlig i Afrika: malaria. Det er regntid i Nigeria nå, som betyr at malariafaren øker og særlig barna er utsatt for smitte, sier informasjonssjef Synne Rønning.

— Skjer sjelden I Afrika dør ett barn av malaria hvert minutt, ifølge tall fra SOS-barnebyer, og i Nigeria — det mest utsatte landet — dør 300 000 årlig som følge av den svært smittsomme infeksjonssykdommen.

Med den nye kampanjen, ønsker organisasjonen nå å oppfordre folk til å sende SMS og gi et malarianett, som en vesentlig del av det malariaforebyggende arbeidet.

— Tror dere på et like stort engasjement denne gang, som i vinter?

— Det var et voldsomt engasjement forrige gang, langt mer enn vi hadde forventet og langt mer enn det vi vanligvis får når vi ber folk engasjere seg. Vi opplever et vedvarende engasjement for det arbeidet vi gjør, men oppmerksomheten rundt «Gutten som fryser» var voldsom — vi traff nok på alle punkter, og det er veldig sjeldent at det skjer, sier Rønning.

Gjenkjennelsesmomentet Rønning tror at årsaken til det enorme engasjementet skyldtes måten historien ble fortalt på — at seerne kjente seg igjen i budskapet som fulgte med kampanjen.

— Gutten uten jakke kan være nabogutten eller en du sitter ved siden av på en bussholdeplass, og på den måten forstår man at barn i Syria har det på samme måte som Johannes, sier hun og legger til:

— Det vi ønsker å si med den nye kampanjen, er at alle foreldre har et grunnleggende behov for å beskytte barna sine, og det å ikke kunne det, kjennes like ille, uansett hvor i verden du bor.