Guttene med gullmic'n

Norsk platebransje ville verken ha Babel Fish eller Marit & Marion, men da lille Waterfall Production på Grünerløkka i Oslo tok tak i artistene, fikk begge millionkontrakter i USA.

Tomannsforetaket har ikke skutt én, men to gullfugler det siste året.

- Ja, noe må vi da gjøre riktig, flirer produsentene Kenneth Lewis (33) og Kai Robøle (35).

På ni måneder har de to Waterfall-partnerne gjort mer for norsk pop-eksport i utlandet enn det en håndfull multinasjonale plateselskaper har klart det siste tiåret. Da er det vel bare rett og rimelig at den ene av Babel Fishs to gullforgylte hit-Awards-trofeer allerede er deres.

Slitt dørstokk

Det siste året har den amerikanske musikkbransjen i form av Warner Bros.-eide Atlantic Records tråkket ned dørstokken til Waterfalls lokaler.

Lewis og Robøle mente de hadde gjort sitt livs kupp da Atlantic i fjor kom til lokalitetene på Grünerløkka for å tegne kontrakt med Babel Fish.
At det samme storselskapet skulle komme tilbake noen måneder seinere for å sikre seg Marit & Marion kom som en bombe.

- Alt sammen har vært veldig fjernt fra virkeligheten i kjeller'n vår. At det skulle skje to ganger på under et år var nok like uvirkelig for oss som for Atlantic. Men du verden så moro, sprudler Lewis og Robøle. Sistnevnte startet Waterfall som et vanlig musikkstudio for 14 år siden. De siste fem årene har de to kombinert studiodriften med å knytte til seg egne artister.

- Vi finner talenter, lager plate med dem og lisensierer dem ut til plateselskaper - enten her hjemme eller i utlandet.

Ballast

- Alt det vi nå har opplevd, er et resultat av langsiktig jobbing. Babel Fish har vi eksempelvis jobba med siden 92. Samarbeidet med Thomas Erdtman, som er manager for både Babel og M&M, har også hatt voldsomt mye å si. Vi har vært utrolig heldige, men jeg tror vi har vært litt flinke også, konkluderer Kenneth Lewis.

Robøle og Lewis har også en rekke andre prosjekter - med og uten eksportpotensiale - på gang.
Soloartisten Anette Mossin har de lisensiert til norske Sony Music, rølpebandet Øsekara er lisensiert til Tylden & co mens fire- fem andre artister er under utvikling i kjellerlokalene. Kai Robøle har også produsert Di derre-platene, inkludert den kommende «Slå meg på».