Gutter er gutter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges militære rolle i konfliktområder må kombineres med et sterkere ideologisk standpunkt. Når vi nå skal sende styrker til Darfur, er det essensielt å sette fokus på den seksuelle volden som fortsatt er et stort problem for FN-styrker.

Med grusomme overgrep i Darfur som bakteppe møttes nylig militære og humanitære organisasjoner i Amsterdam for å diskutere det betente temaet seksualisert vold i krig. De militære representantene på møtet hadde personlig erfaring som offiserer i FN-tjeneste. FN-styrker i Kongo, Bosnia, Kosovo og Elfenbenskysten har tidligere hatt store problemer med både sex-kjøp og seksuell vold, og som forventet ble også FN-styrkenes holdning til seksuell vold belyst på konferansen.

På spørsmål fra salen om hvorfor FNs styrker utnytter og begår seksuelle overgrep på sivilbefolkningen svarte en tidligere offiser for FNs at «boys will be boys». Gutter er gutter. Med disse ordene reduseres overgrep og seksuell vold fra FN-soldater til å handle om menns kåtskap; et «uunngåelig» karaktertrekk ved mannlige soldater. Ikke bare er dette ekstremt nedlatende mot alle som har tjent i en FN-styrke, og mot menn generelt; argumentet undergraver også fullstendig de strukturene som skal forebygge slike overgrep. Vi stiller oss også spørsmålet om hva som hadde skjedd dersom en norsk offiser hadde sagt dette om overgrep på en norsk kvinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer