Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gutter med gullsjanser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EMMY- PRIS: Norskprodusert barne-TV er i verdensklasse. Når vi av og til glemmer å begeistres over det, skyldes det at vi er så vant til høy kvalitet på dette feltet, at det er blitt en selvfølge. Det er en håndfast påminnelse om nivået at to norske barne-tv-serier denne uka er blitt nominert til den prestisjetunge Emmy-prisen som utdeles i New York i november. I kategorien programmer for barn og unge er i alt fire prosjekter fra hele verden nominert. At to av dem er norske er sensasjonelt. Det dreier seg om NRK-serien «Gutta Boys» og TV2-serien «Elias».

EMMY ER TV-MEDIETS svar på Oscar, og Norge har hittil aldri hentet hjem noen statuett. I fjor var riktignok Anneke von der Lippe nominert til beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i «Ved kongens bord», men konkurransen er beinhard og krever bevisst lansering og oppfølging. Derfor har hele drama-Norge samlet seg i en kampanje kalt Emmy 2007. Bransjen har hyret det internasjonale selskapet MediaXChange i jakten på en Emmy-pris. Målet, som var år 2007, var kanskje ikke ambisiøst nok. Vi kan altså «risikere» å få en norsk Emmy allerede i år.

HVORFOR SKRIKER VI IKKE høyere om dette? Det er slitsom å gjenta det, men denne æren tilkommer barne kultur, og den deltar som kjent bare på «det grønne», utenfor viktighetsbarometeret. Men i kampen for en egen barne-tv-kanal på NRK er det verd å merke seg det som nå skjer. Det norske produksjonsmiljøet har med Emmy-nominasjonene nærmest fått en attest på at hjemmeavla barneserier er internasjonalt konkurransedyktige i et Disney-dominert univers.

«GUTTA BOYS» er skrevet av Axel Hellstenius som også skrev filmmanuset til Oscar-nominerte «Elling». Animasjonsfilmen «Elias» er produsert av Filmkameratene som i sin tid sto bak Oscar-nominerte «Veiviseren». Men denne gangen er det produktene for den unge målgruppa som gjelder. Skulle noen ha gått glipp av sendingene og ha behov for å kvalitetskontrollere nominasjonene, finnes begge seriene på DVD. Helt forskjellige i stil og innhold, men med Emmy-potensial på hver sine premisser.