KOMMENTARER

Hovedkommentar Gutter og mobbing

Gutter og menn lar være å be om hjelp når de har problemer

Hva kan gjøres?

GUTTER FORTELLER IKKE: Når gutter lar være å fortelle om at de blir mobbet, går det inn i et mønster der gutter og menn generelt underrapporterer problemene de strever med. Tegning: Finn Graff. 
GUTTER FORTELLER IKKE: Når gutter lar være å fortelle om at de blir mobbet, går det inn i et mønster der gutter og menn generelt underrapporterer problemene de strever med. Tegning: Finn Graff.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Altfor mange skolegutter lar være å fortelle voksne om at de blir mobbet. Ifølge en ny, stor undersøkelse tror guttene at situasjonen vil bli verre og ikke bedre hvis de sier fra. Noen er redde for at mobberne skal hevne seg.

Disse funnene går inn i et større mønster. Gjennom hele livet er det slik at menn underrapporterer problemene sine. De lar være å si fra eller sier fra for sent til at problemet kan løses. Menn går senere til legen enn kvinner, og må ofte oppfordres til å gjøre det. Dette er en viktig grunn til at menn lever kortere enn kvinner. Skremmende mange unge jenter driver med selvskading, men det er guttene som begår selvmord. Og de siste årene har forskerne Per Frostad, Per Egil Mjaavatn og Sip Jan Pijl kartlagt noen av gåtene knyttet til gutter som slutter på videregående skole.

Det er nemlig slik at det er jenter som melder fra om nettopp den typen bekymringsverdige forhold som fører til frafall: De forteller i større grad enn guttene at de strever psykisk, de er mer kritiske til seg selv, mindre fornøyd med utseende og kropp og føler oftere at de ikke blir sett. Ensomhet oppleves i like stor grad av gutter og jenter. Likevel er det altså som oftest guttene som forsvinner ut. Når kjensgjerningene er slik, kan det ifølge forskerne tyde på at ensomhet, som er den tydeligste indikatoren på at eleven kan komme til å falle ut av skolen, slår kraftigere ut i livet til guttene. Jentene har bedre sosiale nettverk, og ser ut til å klare å se fremover i større grad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer